utorak, 14 april 2020 11:59

Audio-vodič Muzeja afričke umjetnosti donosi priče o 28 predmeta sa stalne postavke

Written by

Novo, dopunjeno izdanje audio-vodiča Muzeja afričke umjetnosti sada uključuje priče o 28 predmeta sa stalne postavke i to na 4 jezika: srpskom, engleskom, francuskom i italijanskom.

Audio-vodič Muzeja afričke umjetnosti je kao besplatan sadržaj i prvenstveno je osmišljen kao dodatni sadržaj koji samostalnim posjetiocima stalne postavke Muzeja afričke  umjetnosti nudi i jedan vid animacije u vidu kraćih, interesantnih priča o odabranim eksponatima.

"U situaciji kada smo prinuđeni da ostanemo kod kuće, ova platforma omogućuje nam da, barem virtuelno, otputujemo, odlutamo, „izmjestimo” se u neku drugu dimenziju i uživamo. U svakoj priči, glas naratora praćen je i odgovarajućom muzičkom podlogom i fotografijom, a dati su i transkripti ovih priča o predmetima kako bismo, između ostalog, i osobama s invaliditetom pružili mogućnost "udaljenog pristupa" Muzeju afričke umjetnosti", objasnjavaju iz ovog Muzeja.

Pored toga što nudi jednu cjelovitu sliku o reprezentativnim primjercima afričke umjetnosti koji se nalaze na stalnoj postavci Muzeja, objavljen audio-vodič omogućuje različitim edukatorima solidan izvor informacija o istorijatu zbirke, uvid u materijalnu kulturu etničkih grupa Zapadne Afrike odakle ovi predmeti potiču, a u širem smislu, audio-vodič Muzeja afričke umjetnosti predstavlja nepresušan izvor inspiracije za sve one pojedince zainteresovane za univerzalne mitološke teme i motive, koji se tek u jednom mogućem obliku materijalizuju u neponovljivim primercima klasičnog zapadnoafričkog umetničkog izraza.

 

Izvor: www.blic.rs

Pročitano 2073 put(a)

Back to top