22 jun 2018
utorak, 26 maj 2015 10:26

Poražavajuće: Njemački učitelji protiv inkluzivne nastave

Postavio/la 
Ocijenite ovaj tekst
(1 Glas)

Njemačka je nedavno od nadležne komisije Ujedinjenih nacija dobila kritike, zato što sprovođenje UN Konvencije o inkluzivnoj nastavi, koju je Berlin potpisao, sporo napreduje.Jedna reprezentativna anketa Instituta "Forsa" pokazuje da njemački učitelji, u ogromnom procentu, odbijaju mogućnost zajedničke nastave djece s i bez invaliditeta, prenose njemački mediji.  Ovaj Institut  je naime, sproveo anketu među nastavnim kadrom koja pokazuje da su skoro svi učitelji za to da i u budućnosti postoje i opstanu specijalne škole za djecu s invaliditetom, čak i za onu koja bi se relativno lako mogla uklopitu u redovnu nastavu s ostalom djecom.

 

Većina učitelja, njih 57 posto , smatra da je inkluzija dobra, ali samo ako se ima sredstava i kadra koji bi radio s tom djecom. Međutim,  41 posto njih je čak i pod takvim uslovima protiv inkluzije i vjeruje da je smislenije  ukoliko djeca s invaliditetom idu u specijalne škole.

 

Posebno protiv inkluzije su učitelji u gimnazijama i njih 47 posto je isključivo protiv zajedničke nastave djece s i djece  bez invaliditeta. Svega dva procenta njemačkih učitelja je, međutim, mišljenja da bi specijalne škole u budućnosti trebalo da budu ukinute.

 

Pripremila: Sandra Nedović

 

Izvor: http://www.6yka.com

Pročitano 3544 puta Posljednja izmjena utorak, 26 maj 2015 10:35
Ulogujte se da bi komentarisaliLogin to post comments

DisabilityINFO aplikacije

Video nedjelje

Posjetioci i posjetiteljke

Ko je na mreži: 66 gostiju i nema prijavljenih članova