28 maj 2018
subota, 30 maj 2015 13:24

Digitalizacija Javnog servisa pružiće veće mogućnosti praćenja programa osobama s invaliditetom

Postavio/la 
Ocijenite ovaj tekst
(2 glasova)

Kako se približava digitalizacija Javnog servisa RTCG i nove mogućnosti koje ona pruža građanima, pa i osobama s invaliditetom, posebno onim kategorijama koje su sada najisključenije od strane medija i u medijima, tj. osobama osštećenog sluha i vida, odlučili smo da s Dejanom Vujovićem, tehničkim direktorom RTCG uradimo intervju i našim čitaocima ponudimo i približimo informacije o ovom procesu i mogućnostima koje pruža.

Za početak Vujovića smo pitali da u najkraćem objasni šta podrazumijeva proces digitalizacije RTCG.

Vujović: Proces digitalizacije je, pojednostavljeno, proces zamjene dotrajale opreme za koju ne postoje rezervni djelovi, opreme koju više niko na svijetu ne koristi, kako bi se osigurao kontinuitet proizvodnje i emitovanja programa, a u isto vrijeme je proces modernizacije i približavanja Javnog medijskog servisa svakoj građanki i građaninu Crne Gore.

Interesovalo nas je koje prednosti i mogućnosti digitalizacija nudi osobama s invaliditetom, posebno osobama s oštećenim vidom i sluhom. 

Vujović: Jedan od ključnih benefita ovog procesa biće povećanje resursa za proizvodnju programa, te se samim tim unaprjeđuju mogućnosti bavljenja širim opsegom tema od javnog interesa svih struktura građanstva. Jednostavije rečeno, RTCG s trenutnom opremom nema dovoljno kapaciteta da proizvede sve programske forme. Modernizacijom je planirano dovoljno resursa da svaka od redakcije može mnogo kvalitetnije pratiti teme koje su od značaja. Nova, digitalne platforme nude mogućnosti emitovanja više paralelnih servisa, te su neki od njih od velikog značaja za osobe oštećenog vida i sluha. Servisi od kojih će direktan benefit imati ove grupe građanki i građana su emitovanje alternativnog audio kanala, odnosno vodiča za osobe s oštećenim vidom s narativnim opisom scena koje se odigravaju na ekranu, kao i emitovanje posebih subtitlova (podnaslova) za osobe s oštenjenjem sluha s tekstualnim opisom zvučnih radnji koje se trenutno emituju. Ovi servisi će biti dostupni putem zamaljskog prijema digitalnog signala, kao i putem kablovskog prijema većine operatera kablovskih televizija. Dakle, platforma će sama po sebi podržavati ove servise i biće spremna za emitovanje.

 

Međutim, na drugoj strani da bi mogućnosti bile do kraja i ponuđene osobama oštećeng vida i sluha, odnosno realizovane u praksi Vujović je, odgovarajući na naše pitanje, istakao svakako važnu ulogu uredništva od čije će procjene zavisiti koji su to programi za koje je neophodno obezbijediti ove servise, zatim od rasploživosti kadra i uzročno-posljedično, od budžeta RTCG, koji će omogućiti, ili neće, angažovanje većeg broja uposlenih koji bi radili na pripremanju ovih dodatnih servisa.

Jedna od novina koju će takođe ponuditi process digitalizacije jeste Parlamentalni kanal. Vujović ističe da će uvođenje paralamentarnog kanala generalno približiti rad te institucije svim građankama i građanima.

“Ovaj program će cjelodnevno pratiti rad Parlamenta i to ne samo parlamentarnih zasijedanja već i zasjedanja skupštinskih odbora i ostalih radnih tijela i grupa ove institucije. Programsko uređivanje ovog kanala zavisiće isključivo od uredništva tog kanala koje će biti sastavni dio TVCG.”, naglasio je Vujović.

U kojoj mjeri i na koji način će se djelovi programa prilagođavati osobama oštećenog sluha, Vujović istiće da će zavisiti od raspoloživog kadra i obuke za rad na ovim servisima, od finasijskih sredstava koje će RTCG moći da opredijeli za angažovanje tumača na gestovnom jeziku i operatera za unošenje suibtitlova (podnaslova), a uredništvo će se odrediti u kolikoj mjeri će program biti prilagođen.

Na kraju, dodaje, da je jedna od mogućnosti pravljenje dnevnih pregleda dešavanja koja bi bila posebno namjenjena za osobe oštećenog sluha, kako odabirom tema koje su posebno značajne za ovu populaciju, tako i načinom prezentacije prilagođenim osobama s oštećenim sluhom.

Na kraju intervjua Vujovć je naglasio da RTCG ima želju da sve grupe stanovništva budu zastupljene u svim programima, i, kako je naveo “u interesu je RTCG da u što većoj mjeri taj proces i realizujemo jer je RTCG Javni medijski servis svih građana i građanki Crne Gore.”

 

Ipak, kako uprava Javnog servisa ističe da uspjeh i realizacija cijelog procesa u najvećoj mjeri zavisi od raspoloživih finansijskih sredstava ali i senzibiliteta za ove dodatne servise, ostaje nam da očekujemo planiranje budžeta u skladu sa zakonskim obevezama koje ima RTCG, a koje mora omogućiti država, odnosno Ministarstvo finansija i Vlada prilikom odobravanja budžeta.

 

Pripremila: Marina Vujačić

Pročitano 2688 puta Posljednja izmjena sreda, 29 jul 2015 09:30
Ulogujte se da bi komentarisaliLogin to post comments

DisabilityINFO aplikacije

Video nedjelje

Posjetioci i posjetiteljke

Ko je na mreži: 40 gostiju i nema prijavljenih članova