subota, 19 decembar 2020 08:00

Osobe s invaliditetom biće ravnopravni putnici na aerodromima i u kotorskoj luci

Autor:

Osobama s oštećenjem vida biće obezbijeđena bolja pristupačnost putnoj infrastrukturi Aerodroma Crne Gore (ACG) i Luke Kotor, kako bi svi članovi društva imali istu vrstu komfora prilikom putovanja, poručeno je na današnjoj onlajn (online) pres (press) konferenciji ove dvije kompanije.

Na konferenciji je predstavljen projekat Inovativne usluge prevoza za putnike potpuno i djelimičnog oštećenog vida u Dunavskoj regiji (DTP), za koji su ACG i Luka Kotor aplicirali kako bi svi putnici imali ravnopravan tretman prilikom putovanja, saopšteno je iz kompanije Aerodromi  Crne Gore.

Menadžerka projekta DTP za ACG Nina Planinić objasnila je da u projektu učestvuje 14 država dunavskog sliva i da je cilj da se evropski transport prilagodi osobama s oštećenjem vida, kako bi nesmetano koristili infrastrukturu na aerodromima, željeznicama, javnom prevozu i u lukama.

„Na samom početku projekta osluškivali smo potrebe upravo osoba s oštećenjem vida i zajednički došli do zaključka da je u ovoj fazi najpotrebnije obezbijediti taktilne trake i orjentacione table na Brajevom pismu“, kazala je Planinić.

Maja Danilović menadžerka DTP Luke Kotor navela je da je luka prva stanica na koju zakorače ljudi s broda, te da će se obezbijediti taktilne trake do podvožnjaka u Kotoru.

„U tu namjenu biće utrošeno oko 109 hiljada eura“, navela je Danilović.

Izvršni direktor Saveza slijepih Crne Gore (SSCG) Goran Macanović zahvalio se predstavnicima Aerodroma Crne Gore i Luke Kotor na aplikaciji upravo za ovakav projekat kojim se, kako je naveo, omogućava pristupačnost institucija osobama s oštećenjem vida i ispunjavaju nacionalne i međunarodne zakonske obaveze.

„Obezbjeđivanje ravnopravnog pristupa osobama s oštećenjem vida je višestruko značajna. Sprovođenje tih mjera je preduslov samostalnog života, a to je preduslov dostojanstvenog života. Zato je ovaj projekat višestruko važan“, kazao je on.

Macanović je ponudio resurse SSCG i stručnu pomoć predstavnicima projekta kako bi se što kvalitetnije integrisao i vremenom još više unaprijedio.

Ukupan budžet projekta je 2.192.546 eura, od čega većinu finansira Evropska unija. Budžet za prilagođavanje aerodromske infrastrukture putnicima s oštećenjem vida iznosi 127.500. eura. Rok završetka projekta je decembar 2022., zaključuju u saopštenju.

Izvor: www.cdm.me

Pročitano 2248 put(a)

Back to top