19 jun 2018
utorak, 28 maj 2013 13:10

Skupština podržala Predlog Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti

Postavio 
Ocijenite ovaj tekst
(0 glasova)

Skupština Crne Gore podržala je Predlog Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti koji je izazvao nezadovoljstvo velikog broja nevladinih organizacija.

Na dio koji se odnosi na prava osoba s invaliditetom, reagovali su UMHCH I Savez Slijepih koji su poslali amandmane Odboru za zdravstvo, rad i socijalno staranje. Nažalost amandmani nisu podržani na Odboru a takođe ni na skupštinskoj raspravi. Osnovni cilj  amandmana koje su ove organizacije poslale je bio unapređenje teksta Zakona, koji se prvenstveno odnosi na ciljeve i svrhu pojedinih grupa prava, odnosno prava koja će po ovom Zakonu ostvarivati određene ciljne grupe.

Veoma bitna grupa prava po ovom Zakonu su pravo na ličnu invalidninu i pravo na njegu i pomoć drugog lica, koja se nikako ne trebaju vezivati za materijalni status i položaj pojedinca, odnosno lica s invaliditetom, već se trebaju izdvojiti u posebnu grupu, koja se može nazvati kompezaciona prava po osnovu invalidnosti. U Predlogu Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti nijesu definisani ciljevi pojedinih grupa prava iz zakona, kao što su cilj usluga socijalne i dječije zaštite, cilj osnovnih materijalnih  davanja i cilj kompezacionih prava

Ovakvo definisanje ciljeva bi u praksi uzrokovalo bolju kontrolu primjene zakona i mjerljivost rezultata, odnosno proizvelo bi jasne indikatore kako za prevazolaženje nepovoljne materijalne situacija, tako i za osposobljavanje za samostalan i produktivan život i rad osoba s invaliditetom. Iz tog razloga lična invalidnina i njega i pomoć drugog lica ne trebaju biti socijalna davanja čiji je cilj isuviše opšt i generalan, već su to kompezaciona prava koja se ostvaruju po osnovu invalidnosti, a prvenstveno zbog neravnopravnog položaja osoba s invaliditetom, odnosno barijera u društvu koje onemogućavaju osobe s invaliditetom u punom i efektivnom učešću u društvenoj zajednici. Iz tog razloga visinu lične invalidnine i njege i pomoći drugog lica treba određivati u odnosu na procente invaliditeta.

 

 

Pročitano 8649 puta Posljednja izmjena četvrtak, 06 mart 2014 11:15
Ulogujte se da bi komentarisaliLogin to post comments

DisabilityINFO aplikacije

Video nedjelje

Posjetioci i posjetiteljke

Ko je na mreži: 84 gostiju i nema prijavljenih članova