28 maj 2018
utorak, 28 maj 2013 13:11

Dvije decenije ismijavanja pravde

Postavio/la 
Ocijenite ovaj tekst
(0 glasova)

Polaganjem cvijeća i postavljanjem postera u blizini zgrade Uprave policije Područne jedinice Herceg Novi, nevladine organizacije Anima iz Kotora, Centar za građansko obrazovanje iz Podgorice, Akcija za ljudska prava iz Podgorice i NVO Broj 19 iz Bara, juče su obilježili dvije decenije od deportacije izbjeglica u BiH. IZ NVO Akcija za ljudska prava Tea Gorjanc-Prelević kazala je da je procesuiranje ovog zločina u Crnoj Gori, do sada bilo ismijavanje pravde, izrazivši nadu će ipak na kraju razum, moral, znanje i savjest prevagnuti, kao i da u ovom trenutku ne preostaje ništa do zajedničke borbe da zaborav ne prekrije ni zločin, ni njegove žrtve, a ni zločince.

Mirsad Kurgaš, predstavnik NVO Broj 19, istakao je da su prije nekoliko dana obilježili deportaciju ispred policijskih stanica Ulcinj i Bar, s namjerom da podsjete da je i u tim krajevima 1992. godine veliki broj izbjeglica iz BiH doživio torturu.

"Svi oni su dovedeni u sabirni centar Herceg Novi, nakon čega u krvavi ratni vihor ispred kojeg su se nadali da su pronašli utočište u Crnoj Gori", kazao je Kurgaš, podržavši inicijativu da se u Herceg Novom podigne spomen-obilježje žrtvama deportacija, jer je nepobitno ustanovljeno da niko od tih deportovanih lica nije imao nikakvu krivičnu odgovornost što je svojevremeno navođeno kao razlog da budu deportovani nazad u BiH.

Više o ovome pogledajte ovdje.

Objavljeno u Dnevnim novinama, 28. maja 2013.

Pročitano 1413 puta
Ulogujte se da bi komentarisaliLogin to post comments

DisabilityINFO aplikacije

Video nedjelje

Posjetioci i posjetiteljke

Ko je na mreži: 35 gostiju i nema prijavljenih članova