28 maj 2018
sreda, 25 januar 2017 14:41

Google obilježio 78. godina od rođenja Ed Robertsa

Postavio/la 
Ocijenite ovaj tekst
(0 glasova)

U ponedeljak 23. januara Google je novim “dudleom” obilježio 78. godina od rođenja Ed Robertsa koji se smatra ocem samostalnog života. Na crtežu se vidi kako Ed drži predavanje.

Ed je preležao dječju paralizu što je za posledicu dovelo do sticanja invaliditeta. Nakon perioda poricanja u kojem se izgladnjivao do smrti, Ed se vratio u školu i dobio diplomu srednje škole. Želio je da ide na koledž. Petnaest godina kasnije, postao je šef Kalifornijskog odeljenja za rehabilitaciju, agencije koja ga je prvobitno otpisala.
Nakon diplome na koledžu San Mateo, konkurisao je za mjesto na Berkli univerzitetu. Nakon početnog otpora dijela univerziteta, Ed je primljen. Univerzitet mu je dozvolio korišćenje dijela univerzitetske bolnice za spavanje, jer nije postojao pristupačan studentski stan (nijedna od stambenih zgrada nije mogla da izdrži težinu Edovih vještačkih pluća 450kg). Obezbijeđen mu je servis-usluga pratioca kroz državni program nazvan „Pomoć teškim tjelesnim invalidima“. Ovo je veoma važno, jer je to bio korisnički kontrolisan servis personalnih asistenata. Ed je angažovao, obučavao i otpuštao svoje pratioce.
Tokom 1970. godine, Ed i drugi studenti s invaliditetom su osnovali program za studente s invaliditetom u Berkli kampu. Grupa se zvala Rolin`Kvads (Rolling Quads). Ed je kontaktirao Džudi Hjuman, drugu aktivistkinju pokreta osoba s invaliditetom u Njujorku. Ohrabrio ju je da dođe u Kaliforniju i sa drugim zastupnicima su osnovali prvi Centar za samostalni život na Berkliju.

Iako je započeo kao skroman apartman, postao je model za svaki centar u zemlji danas. Taj novi program je odbacio medicinski model i fokusirao se na korisnike, međusobnu podršku, zastupanje promjena i obuku o vještinama samostalnog života.
Ed Roberts je neočekivano umro 14. marta 1995.

 

Pripremila: Miličić Anđela

Izvor: In portal, Disabilityinfo.me

Pročitano 1062 puta Posljednja izmjena utorak, 07 februar 2017 21:10
Ostalo u ovoj kategoriji: « Upornost je ključna!
Ulogujte se da bi komentarisaliLogin to post comments

DisabilityINFO aplikacije

Video nedjelje

Posjetioci i posjetiteljke

Ko je na mreži: 64 gostiju i nema prijavljenih članova