23 april 2018
utorak, 28 februar 2017 13:31

Korisnici kolica mogli bi uskoro da uživaju u avionskim letovima

Postavio/la 
Ocijenite ovaj tekst
(0 glasova)

Organizacija Otvorena vrata (The Open Doors) objavila je rezultate svog istraživanja o iskustvu odraslih putnika s invaliditetom na putovanjima avionom u Americi koje je realizovala  2015. godine. Istraživanja pokazuju da su aviokompanije i aerodromi poboljšali uslove za putnike s invaliditetom, iako i dalje postoje značajne prepreke. U izvještaju, koji pokriva sve putne sektore od restorana i gostoprimstva do avionskih letova, navodi  se da je među  osobama s invaliditetom koje su putovale avionom čak 72% naišlo na značajne prepreke na letovima (2005. godine je taj procenat bio 84%), dok je 65% naišlo na prepreke na aerodromima (u 2005. godini je taj procenat bio 82%).

 

Prepreke sa kojima se putnici korisnici kolica suočavaju na letovima su brojni, međutim, danas vam predstavljamo novinu koja može učiniti njihove buduće letove doživljajem koji će pamtiti u najboljem svijetlu! Avionska sjedišta koja je razvila britanska dizajnerska kuća "PristmanGud" riješiće brojne probleme na letovima za putnike koji su korisnici kolica. Sjedište nazvano "Air Access" potencijalno može da se instalira na svako mjesto uz središnji prolaz u avionu. Evo šta to znači:

  • Bilo bi više sjedišta za putnike s invaliditetom koji putuju u grupi mogli bi da sjede pored svojih saputnika, naročito u širokotrupnim avionima (avioni sa dva prolaza između sjedišta).
  • Upotreba toaleta postaje beskrajno pojednostavljena, jer sve što je potrebno je da se sjedište otključa i da se provoza kroz prolaz do toaleta.
  • Podloga sjedišta može da se skida, tako da putnici sa povredom kičmene moždine i sličnim stanjima mogu da sjede na svojim specijalno dizajniranim jastucima za maksimalnu udobnost tokom leta.
  • Sjedište je u unutrašnjosti aviona i bilo ko može da sjedi na tom sjedištu kada nije u upotrebi od strane putnika s invaliditetom.

Sjedište "Air Access" se sastoji od dva elementa: odvojivih kolica u kojima se putnici mogu lako prevesti u avion i iz aviona, i fiksnog okvira sjedišta u avionu. Odvojiva kolica imaju točkove koji se mogu okretati 360 stepeni, tako da može lako da sklizne u fiksni dio sjedišta i sigurno zaključa. Izgleda baš kao obično avionsko sjedište. Na kraju leta, odvojiva kolica se otključavaju od sigurnosnog okvira, i putnik izlazi iz aviona jednako lako kao što je i ušao.

 

Na video snimku ispod teksta pogledajte kako to izgleda!

 

Izvor: portaloinvalidnosti.net 

Pripremila: Ivana Bogdanović

Pročitano 860 puta

Media

Ulogujte se da bi komentarisaliLogin to post comments

DisabilityINFO aplikacije

Video nedjelje

Posjetioci i posjetiteljke

Ko je na mreži: 31 gostiju i nema prijavljenih članova