24 april 2018
utorak, 04 april 2017 12:17

Uspjehom protiv predrasuda o osobama s Daun sindromom

Postavio/la 
Ocijenite ovaj tekst
(0 glasova)

 

Četrnaestogodišnja djevojcica Ema Agić pohađa osnovnu i muzičku školu, a pored toga trenira ritmičku gimnastiku i skija. Osim toga odlična je i matematičarka. Rođena je u osmom mjesecu trudnoće. Sedamnaest dana provela je u inkubatoru jer je slabo disala.

Emini roditelji nijesu imali drugačiji pristup kada je u pitanju njeno odrastanje u odnosu na njenu sestru Saru. “Ema učestvuje u svemu u čemu učestvuje njena sestra i ostali vršnjaci. Tu smo bili uporni i nismo odustajali. Ema je danas odlična skijašica a nakon šest godina redovnog treniranja imala je i samostalni nastup na Međunarodnom turniru ritmičke gimnastike", kazala je njena majka Maida.

Pored toga što je odličan đak, postiže dobre rezultate na brojnim takmičenjima. Tako je do sada osvojila dvije srebrne medalje na Međunarodnom turniru ritmičke gimnastike “Olimpik kup”, 2016. i 2017. godine, a osim toga je i dobitnica specijalnog priznanja Kluba ritmičko-sportske gimnastike “Olimpik” za doprinos i promicanje ritmičke gimnastike.

Emina majka Maida je aktivno uključena i u rad Udruženja “Život sa Daun sindromom”. Kaže da kvalitet života osoba s Daun sindromom može biti na veoma visokom nivou. Osobe s Daun sindromom mogu živjeti veoma aktivan i ispunjen život, pohađati redovne škole, učestvovati u sportu, kulturi, imati radni angažman, živjeti samostalno uz podršku. Imajući u vidu sve navedeno njihova vidljivost u društvu ne bi trebala da zavisi od toga koliko ih "gura" porodica. Zato je potebna podrška društva. "Bez dobre organizacije društva na temeljima inkluzije, bez sistema podrške porodici i toj osobi, mi ćemo se, kao društvo i dalje iščuđavati, i slaviti kao nevjerovatan uspjeh to što jedno dijete s Daunn sindromom ide u redovnu školu, ili skija”.

 

Pripremila: Anđela Miličić

Izvor: www.6yka.com

Pročitano 1141 puta Posljednja izmjena petak, 07 april 2017 13:57
Ulogujte se da bi komentarisaliLogin to post comments

DisabilityINFO aplikacije

Video nedjelje

Posjetioci i posjetiteljke

Ko je na mreži: 91 gostiju i nema prijavljenih članova