petak, 28 oktobar 2022 11:39

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST: UMHCG je pripremilo i izradilo džepni vodič za žene s invaliditetom s iskustvom nasilja

Autor:

Cilj Vodiča je da poveća informisanost o različitim oblicima nasilja i osnaženosti za prijavu nasilja. Svrha je povećanje nivoa svijesti šire javnosti o važnosti zaštite i mehanizmima prevencije od nasilja.

Džepni vodič je namijenjen ženama s invaliditetom s iskustvom nasilja, ali i članovima njihovih porodica, kao i svim drugima ženama i široj zainteresovanoj javnosti. UMHCG je kroz pružanje usluga besplatnog pravnog savjetovališta i psihološke podrške prepoznalo značaj informisanosti i u tom dijelu sprovelo aktivnost pripreme i izrade džepnog vodiča. 

Sadržaj Vodiča se odnosi na osnovne informacije o različitim oblicima nasilja, načinu prepoznavanja i mehanizmima zaštite od nasilja, kao i podržavajuće poruke koje imaju za cilj da ohrabre i motivišu sve žene s invaliditetom i s iskustvom nasilja, kao i drugim ženama te široj zainteresovanoj javnosti. Džepni Vodič sadrži sve relevantne kontakte koje žrtve nasilja mogu koristiti kako bi izbjegle ili prekinule prepoznato nasilje. 

Vodič će biti dostupan u elektronskoj formi, objavljavljen na sajtu UMHCG i portalu DisabilityInfo.me, kao i u štampanoj verziji koja se može preuzeti u kancelarijama Udruženja. 

Ovim putem pozivamo sve medije da prepoznaju značaj, doprinos i benefite džepnog Vodiča za žene s invaliditetom i da svojim angažovanjem dodatno pomognu promociju i besplatnu distribuciju vodiča i na taj način, dodatno pospiješe informisanost ciljne grupe i cjelokupne javnosti. 

Vodič je UMHCG izradilo uz finansijsku podršku Ministarstva rada i socijalnog staranja, u okviru aktivnosti projekta Ćutanje nije opcija!

Projekat Ćutanje nije opcija! ima za osnovni cilj osnaživanje i edukaciju o načinu prepoznavanja i mehanizmima zaštite od porodičnog i rodno zasnovanog nasilja nad ženama s invaliditetom (ŽSI), i osnaživanje njihove djece, sa posebnim akcentom na povećanje informisanoti i unapređenju vještina potrebnih za pružanje zaštite ŽSI od strane relevantnih insitutcija i predstavnika civilnog društva.

Vodič možtete preuzeti ovdje.

Pročitano 543 put(a)

Back to top