Print this page
ponedeljak, 05 decembar 2022 09:40

UNICEF: Inicijativa Prilike omogućava adolescentima da dobiju radna iskustva u privatnom sektoru u Crnoj Gori

Written by

Inicijativa Prilike, koja se sprovodi uz podršku UNICEF-a, omogućava adolescentima sa smetnjama u razvoju i njihovim vršnjacima da dobiju radna iskustva u privatnom sektoru u Crnoj Gori

PODGORICA, 4. decembar, 2022. – Povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, UNICEF poziva na obezbjeđivanje jednakih prava i mogućnosti djeci i mladima sa smetnjama u razvoju. Inicijativa Prilike, koja se sprovodi uz podršku UNICEF-a, primjer je jednog načina da se to postigne, jer omogućava mladima sa smetnjama u razvoju i njihovim vršnjacima da dobiju radna iskustva u privatnom sektoru u Crnoj Gori.

Radovan Džuver jedan je od 50 adolescenata sa smetnjama u razvoju koji je učestvovao u ovoj inicijativi tokom 2022. On ističe da je naučio puno o tome kako konkretni poslovi izgledaju u realnom životu. Takođe smatra da više ovakvih prilika treba pružiti mladima sa smetnjama u razvoju i bez smetnji u razvoju, jer im one pomažu da bolje odaberu svoje zanimanje i pripreme se za budući poziv.

„Moja poruka za sve poslodavce u Crnoj Gori u vezi s osobama s invaliditetom je da im daju šansu“, kazao je Radovan.

Njegova mentorka u privatnom sektoru Jelena Perović istakla je da je Radovanovo radno iskustvo u njihovoj kompaniji doprinijelo jačanju organizacione kulture unutar same firme, koja njeguje različitosti.

„Moramo se svi fokusirati na nešto što znamo, što umijemo, što možemo. Ja, na primjer, Radovana sjutra vidim kao nekoga ko će da drži neke konferencije i predavanja, ko će imati neku značajnu mentorsku ulogu ili možda biti aktivni član nekih nevladinih organizacija, da i dalje nastavi da podiže svijest zajednice o tome da on može mnogo, jer, iako je on srednjoškolac sa smetnjama u razvoju, on je i član jednog plivačkog društva, igra šah, pjeva“, kazala je Perović.

Borjana Radulović, kao i Radovan, imala je korisno radno iskustvo kroz program Prilike. Dobila je puno pohvala od klijenata koje je masirala u jednom fizioterapeutskom centru i upoznala se s različitim aparatima koji se koriste za fizikalne terapije.

„Ja bih poručila svim poslodavcima Crne Gore, kad su u pitanju prilike za zapošljavanje osoba s invaliditetom ili s nekim smetnjama, da im daju što više prilika za zaposlenje“, kazala je Borjana.

Za njenu mentorku u privatnom sektoru Angelu Vojvodić ovo je bio prvi put da na praksi imaju mladu osobu sa smetnjama u razvoju. Ona ističe da je to bilo odlično iskustvo za cijelu kompaniju. 

„Poruka svim poslodavcima jeste da što više uključe mlade sa smetnjama u razvoju u posao i da nemaju nikakvu predrasudu, jer je raditi s njima fantastično. Oni mnogo toga mogu i mnogo toga znaju i moja poruka je da svi pruže šansu tim mladim ljudima“, izjavila je Vojvodić.

Marina Vujačić iz Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore, koje je jedan od ključnih partnera programa Prilike, smatra da on doprinosi većoj samostalnosti i motivisanosti mladih za samostalan život.

„Poručili bismo svim mladima da iskoriste svaku priliku koja im se pruži, jer u tom uzrastu ovakvi programi su veoma značajni za njih, imajući u vidu da se neki od njih po prvi put upoznaju s komunikacionim vještinama, osnovnim principima radnih odnosa, procesima učešća u donošenju odluka na radnom mjestu“, poručila je Vujačić.

Za UNICEF je program Prilike jedna od brojnih inicijativa koje ova organizacija Ujedinjenih nacija za djecu podržava kako bi se gradilo pravedno društvo koje svoj djeci u Crnoj Gori pruža jednake mogućnosti.

„Mnogi pronalazači, naučnici, poznati umjetnici i druge slavne ličnosti imali su smetnje u razvoju, poput Betovena, Fride Kalo, Hokinga, Pikasa, itd. Njihovi doprinosi čovječanstvu podsjećaju nas na poruku UNICEF-a: Govorimo o mogućnostima. Svako dijete ima pravo na mogućnost da u potpunosti ostvari svoje potencijale u životu. Pridružite nam se da svakom djetetu i adolescentu u Crnoj Gori pružimo takve mogućnosti i oni će ovu zemlju transformisati tako da ostvari svoj puni potencijal“, poruka je Huana Santandera, šefa predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori.

Nina Krgović iz Međunarodne organizacije rada vidi program Prilike kao odličnu inicijativu koja promoviše inkluzivno zapošljavanje mladih u Crnoj Gori, što je u skladu s njenim procesom pridruživanja EU. Ona podsjeća na evropsku Garanciju za mlade, jednu od najinovativnijih politika tržišta rada posljednjih godina, kroz koju se svaka zemlja-članica EU posvećuje tome da mladima koji imaju do 30 godina pruži radna iskustva, poput ovih koja se u Crnoj Gori nude kroz program Prilike.

„Mladi sa smetnjama u razvoju značajni su ljudski resurs za svaku državu. Kroz njihovo uključivanje u inicijative zapošljavanja mladih podržavamo ih da izrastu u produktivne građane koji će doprinositi ekonomiji Crne Gore. To je u najboljem interesu i mladih i cijele zemlje“, poručila je Krgović.

Do sada je više od 1.500 adolescenata, od kojih je njih 50 sa smetnjama u razvoju, imalo radna iskustva kroz program Prilike, koji se sprovodi uz podršku UNICEF-a i Fondacije TUI Care, u saradnji s Udruženjem mladih sa hendikepom, Asocijacijom za demokratski prosperitet ZID i NVO Digitalizuj.me.

U narednim godinama, program će, uz finansijsku podršku TUI Care Fondacije, imati cilj da intenzivnije uključi škole i privatni sektor, kako bi svaki adolescent u Crnoj Gori imao makar jedno radno iskustvo prije kraja srednje škole. Na taj način, mladi će biti spremniji da odluče kojim poslom žele da se bave, kao i koji fakultet da upišu.

Izvor: Saopštenje za javnost UNICEF

Pročitano 563 put(a)