ponedeljak, 05 decembar 2022 18:42

Đurović: Nema opravdanja što se osoba s invaliditetom sjetimo jednom godišnje

Written by

„Položaj OSI u Crnoj Gori je daleko od dobrog, a donosioci odluka i društvo u cjelini moraju preduzeti konkretne mjere kako bi se problemi ove kategorije stanovništva riješili što prije“, istakla je Danijela Đurović, predsjednica Skupštine Crne Gore, povodom 3. decembra, Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom.

„Nema opravdanja za to što se osoba s invaliditetom (OSI) sjetimo samo 3. decembra, dok preostali dio godine ne posvećujemo dovoljno pažnje ovoj kategoriji stanovništva. Takva praksa mora da se mijenja, a država mora stati iza svakog svog građanina“, saopštila je predsjednica Skupštine Danijela Đurović.

Položaj osoba s invaliditetom u Crnoj Gori je daleko od dobrog, a donosioci odluka i društvo u cjelini moraju preduzeti konkretne mjere kako bi se problemi ove kategorije stanovništva riješili što prije, navodi se u saopštenju kabineta predsjednice.

„Nažalost, činjenica je da u našem društvu postoje složene i brojne prepreke i poteškoće s kojima se svakodnevno suočavaju i bore OSI", istakla je Đurović.

Đurović dodaje da iako napredujemo u pojedinim oblastima, u procesu unapređivanja statusa osoba s invaliditetom malo smo napredovali, te da i dalje postoje brojne fizičke, legislativne, i institucionalne barijere.

„Jedan od primjera je i podatak da se na evidenciji Zavoda za zapošljavanje (ZZCG) na kraju juna ove godine nalazilo 9.973 nezaposlenih osoba s invaliditetom, što je oko 22 odsto od ukupnog broja nezaposlenih u tom periodu", naglasila je Đurović.

Kako kaže „moramo se boriti za dostizanje inkluzivnog i bezbarijernog društva za sve OSI".

Ističe da „svi zajedno moramo nastaviti s neprekidnim radom koji će srušiti prepreke sa kojima se suočavaju osobe s invaliditetom, boriti se za punu primjenu njihovih garantovanih prava, razvijati njihove mogućnosti i potencijale i ne dopustiti da se osjete marginalizovanim i van društvenih zbivanja".

„To nije samo naša obaveza na putu ka Evropskoj uniji, već i način da iskažemo osnovno poštovanje ljudskih prava, kao i da pokažemo svoju humanu stranu i spremnost da sistemski pomognemo našim sugrađanima", zaključila je Đurović.

Izvor: portal Vijesti

Pripremio: Ivan Čović

Pročitano 475 put(a)

Back to top