23 februar 2018

Predstavljanje Alternativnog izvještaja o sprovođenju Konvencije UN o pravima osoba sa invaliditetom

Postavio/la 
Ocijenite ovaj tekst
(0 glasova)

Neformalna Koalicija organizacija osoba s invaliditetom će u ponedeljak, 24. jula, s početkom u 11 časova, u PR Centru (ul. Josipa Broza 23A) predstaviti ključne nalaze Alternativnog izvještaja o sprovođenju Konvencije UN o pravima osoba sa invaliditetom koji će biti upućen Komitetu prije razmatranja Inicijalnog izvještaja koji je država podnijela u martu 2014. godine. 

Na konferenciji će ispred Koalicije govoriti: Marina Vujačić (UMHCG), Mislisav Korać (Naša inicijativa) i Nataša Borović (Savez udruženja paraplegičara Crne Gore). 

Prateći smjernice koje je razvio UN Komitet za države članice, u skladu sa članom 35, stav 1, Konvencije, Koalicija je pripremila Alternativni izvještaj, čiji se sadržaj i suština odnose na „propuste“ države u dostavljanju relevantnih podataka, ili nepostupanje države u konkretnim oblastima, u skladu sa obavezama, principima i načelima Konvencije.

Alternativni izvještaj je nastao kao rezultat dugogodišnjeg zagovaranja, predlaganja i praćenja primjene Konvencije od strane OOSI u Crnoj Gori i njihovih monitoring izvještaja u različitim oblastima, kao i Studija praktične politike, istraživanja i percepcije diskriminacije, i drugih analiza na kojima su radile i rade OOSI. Alternativni izvještaj se zasniva i na iskustvima OSI iz prakse i izvještavanju medija, te analiza i iskustava osoba s invaliditetom koji su dostavljeni Koaliciji tokom pripreme Izvještaja. U Izvještaju su uvršteni i izvještaji i nalazi drugih nevladinih organizacija poput Akcije za ljudska prava, Instituta Alternativa, Centra za antidiskriminaciju “Ekvista”, zatim Unicefa i drugih.

Korišteni su i nalazi i Izvještaji Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, posebno u oblastima u kojima ova institucija redovno sprovodi monitoring i ukazuje na kršenje prava OSI.

Pripremu Alternativnog izvještaja podržali su Evropski forum osoba s invaliditetom (EDF) i Međunarodna alijansa osoba s invaliditetom (IDA). 

 

Neformalnu Koaliciju organizacija čine: 

 

Mreža za edukaciju i razvoj servisa podrške

Nacionalna asocijacija roditelja djece i omladine sa smetnjama u razvoju - NARDOS

Savez organizacija gluvih i nagluvih Crne Gore

Savez slijepih Crne Gore

Savez udruženja paraplegičara Crne Gore

Savez udruženja roditelja djece i omladine sa teškoćama u razvoju - Naša inicijativa

Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore

Udruženje multiple skleroze Crne Gore

Pročitano 834 puta Posljednja izmjena sreda, 26 jul 2017 15:22
Ulogujte se da bi komentarisaliLogin to post comments

DisabilityINFO aplikacije

Video nedjelje

Posjetioci i posjetiteljke

Ko je na mreži: 58 gostiju i nema prijavljenih članova