petak, 30 decembar 2022 08:56

Javni poziv za dodjelu grantova za projekte zapošljavanja OSI

Autor:

Zavod za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG) objavio je Javni poziv za dodjelu milion eura iz Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje lica sa invaliditetom.

Kako je saopšteno iz Zavoda, Javni poziv je objavljen juče, a krajni rok za predaju prijedloga projekata je 10. februar 2023.

„Grant šemom se dodjeljuju sredstva iz Fonda za profesionalnu rehabilitaciju za finansiranje projekata, pravnim i fizičkim licima koji doprinose unaprjeđenju profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom, u ukupnom iznosu od milion eura“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su ciljna grupa Javnog poziva osobe s invaliditetom (OSI) s evidencije nezaposlenih, kojima je status utvrđen propisima iz oblasti obrazovanja i o penzijskom i invalidskom osiguranju ili o boračko-invalidskoj zaštiti, kao i na osnovu rješenja nadležne Komisije za profesionalnu rehabilitaciju Zavoda.

Iz ZZZCG su rekli da je cilj Javnog poziva unaprjeđenje profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja OSI na teritoriji Crne Gore.

„Posebni ciljevi programa su prevencija socijalne isključenosti OSI, povećanje stručnih i radnih kvalifikacija osoba s invaliditetom, kao i brže uključivanje u radne i društvene procese, povećanje stepena uključenosti žena s invaliditetom na tržište rada i povećanje stepena uključenosti mladih s invaliditetom na tržište rada“, precizirali su iz Zavoda.

Kako su dodali, ciljevi programa su i uspostavljanje partnerstava između poslodavaca i licenciranih organizatora programa obrazovanja odraslih, u aktivnostima koje doprinose povećanju zaposlenosti i otvaranje novih radnih mjesta za OSI, podizanje svijesti javnosti, a prije svega poslodavaca, o radnim kapacitetima OSI, kao i o mogućnostima i benefitima zapošljavanja tih osoba.

Iz Zavoda su kazali da očekuju da će u projekte odobrene u okviru Javnog poziva biti uključeno najmanje 160 OSI, a od tog broja najmanje 40 odsto žena i najmanje pet odsto uključenih mladih s invaliditetom.

„Najmanje 90 odsto učesnika projekta će uspješno pohađati programe obrazovanja i osposobljavanja odraslih, a tokom trajanje projekta će biti zaposleno najmanje 60 odsto učesnika i realizovano najmanje 50 odsto projekata koji za rezultat imaju zapošljavanje nakon projekta“, ističe se u saopštenju.

Iz ZZZCG su objasnili da pravo učešća imaju pravna i fizička lica koja u okviru svojih konstitutivnih akata ili akata projektnih partnera imaju jasno definisanu aktivnost koju predlažu u projektu.

Na ovom Javnom pozivu, kako su istakli, nemaju pravo učešća pravna i fizička lica kojima su dodijeljena sredstva za realizaciju projekata zapošljavanja OSI po Odluci Upravnog odbora od 24. novembra 2022.

Izvor: Portal RTCG

Pripremio: Ivan Čović



















Pročitano 679 put(a)

Back to top