Print this page
četvrtak, 09 februar 2023 12:23

SAOPŠTENJE: REZIDENCIJALNA RAZMJENA UMJETNIKA S INVALIDITETOM IZ TRI ZEMLJE REGIONA IZNJEDRILA KREATIVNE OSOBE S INVALIDITETOM

Autor:

Šest  talentovanih umjetnica i umjetnika iz zemalja regiona boravilo je u Crnoj Gori sedam dana. Rezultat njihovog boravka je impozanatan broj umjetničkih djela koji je nastao u tako kratkom periodu. Umjetnice i umjetnici su bili jako puno inspirisani Crnom Gorom, njenom kulturnom baštinom i istorijskim nasljeđem. 

Naime, preko 20 umjetničkih djela nastalo je u toku Rezidencijalnog programa razmjene umjetnika s invaliditetom, koji je organizovalo Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG). U toku raznih aktivnosti koje su učesnice i učesnici imali tih dana uspjeli su obići i vidjeti mnoštvo umjetničkih djela, naučiti i čuti o istoriji i o kulturi Crne Gore.

Tako su na Cetinju obišli Narodni muzej Crne Gore: istorijsku i umjetničku postavku i Muzej Kralja Nikole. Takođe, praćeni s dvijema predstavnicama UMHCG obišli su i posjetili Fakultet likovnih umjetnosti i vidjeli mnoštvo studentskih radova. Pored Cetinja obišli su i Bar, zbog svoje očuvanosti istorijskog i kulturnog stvaralaštva, te reprezantacije različitosti kultura i njihovih uticaja. Oni su imali priliku da posjete i obiđu Stari grad Bar, i u povratku da isprate drugi dan jubilarne 20. Maslinijade, koja se održavala u periodu 27. - 29. januara 2023. u Starom Baru. Naravno, neizostavan dio Bara je Dvorac Kralja Nikole. Dvorac se prvi put pominje u Glasu Crnogorca iz 1885.  pa se stoga ova godina smatra i godinom njegove izgradnje, koja se dovodi u vezu s imenom tadašnjeg dvorskog arhitekte Josipa Sladea. Pravo ime dvorca je Vila Topolica, koje mu je dao Petar Karađorđević, po gradu Topoli iz Srbije, odakle Petar i dolazi. Unutar Dvorca je moguće obići i prostorije u kojima je boravio kralj Nikola sa suprugom, djecom i prijateljima. U Podgorici su obišli Sahat kulu koja je važan istorijski simbol Podgorice i najljepši primjer arhitekture preostale iz turskog razdoblja. Renovirana je tokom 2017. a svojom visinom od 16 metara i danas dominira prostorom Stare Varoši. Vidjeli su postavke koje su u tom periodu bile izložene u Galeriji Centar, a obišli su i  Galeriju Risto Stijović. Takođe, obišli su i JU Muzeji i galerije Podgorice. Stalna izložbena postavka Muzeja je koncipirana u četiri tematske oblasti koje zajedno daju jednu cjelinu sa sadržajnom i kompleksnom muzeološkom impresijom na višemilenijumske istorijske procese, a u okviru Moderne galerije sakupljena su i izložena djela koja na najbolji način ilustruju razvoj modere umjetnosti, kao i najznačajnije umjetničke pravce i uticaje koji su se desili u crnogorskoj umjetnosti u drugoj polovini XX vijeka.

U postavci Moderne galerije se nalaze djela Petra Lubarde, Mila Milunovića, Dada Đurića, kao i velikog broja drugih značajnih predstavnika crnogorske moderne umjetnosti. U toku boravka u Podgorici učesnici su prisustvovali radionici koju je za njih pripremila izvršna direktorica UMHCG Marina Vujačić, na kojoj je obrađena tema: Modeli pristupa invaliditetu, kao i Grupi samopodrške koju je vodila psihološkinja Dragana Đokić, zatim su odgledali dvije predstave: Bladi mun koja je bila prikazana u Crnogorskom narodnom pozorištu, i Romano Dikhilo, satiričnu pozorišnu predstavu o položaju Roma u Crnoj Gori, koja je bila na repertoarau JU KIC “Budo Tomović“. U toku boravka, umjetnice i umjetnici su preostalo vrijeme koristili za rad na svojim djelima koja su 2. februara 2023. prikazana široj publici na Regionalnoj konferenciji o učešću OSI u kulturnom životu, organizovanoj u okviru istog projekta.

Više detalja o samoj Konferenciji možete naći na linku: https://bit.ly/3XZ38hB

Aktivnosti su dio projekta Inkluzija umjetnika (ARTiculate inclusion) koji Udruženje mladih sa hendikepom (UMHCG) realizuje u partnerstvu s Udruženjem Art mreža iz Srbije i Udruženjem građana Informativni centar za osobe sa invaliditetom „Lotos“ iz Bosne i Hercegovine uz finansijsku podršku Fonda za Zapadni Balkan.


Pripremila: Anđelija Savić, koordinatorka projekta

Pročitano 550 put(a)