sreda, 15 mart 2023 11:50

Prava potrošača s oštećenjem vida još uvijek se ne primjenjuju dosljedno

Written by

Iako je od usvajanja Zakona o zaštiti potrošača i propisivanja obaveze obilježavanja proizvoda i Brajevim pismom prošlo tačno devet godina, diskriminacija potrošača s oštećenjem vida događa se svakodnevno, čemu doprinosi neadekvatna implementacija pomenutih propisa.

I ovog 15. marta, na Dan prava potrošača, ukazujemo na ključne probleme koji se tiču prava potrošača s oštećenjem vida.

Napominjemo da se Zakon o zaštiti potrošača i Pravilnik o isticanju obavještenja o robi na Brajevom pismu i dalje dosljedno ne primjenjuju, a što potvrđuju brojni slučajevi diskriminacije.

Stoga, veliki broj trgovaca tek nakon opomene, odnosno kažnjavanja od strane inspekcijskih organa ispoštuje obavezu obilježavanja proizvoda informacijama na Brajevom pismu.

Za punih šest godina, otkako je počela primjena ovih propisa, obilježeno je oko osam i po miliona proizvoda.

Zato, koristimo priliku da apelujemo i na inspekcijske organe da u sklopu svog redovnog rada, vrše kontrolu svih maloprodajnih objekata i trgovačkih lanaca, a ne da postupaju isključivo po prijavama potrošača s oštećenjem vida.

Iako iskazujemo nezadovoljstvo zbog nepotpune primjene Zakona, podsjećamo da je Ministarstvo ekonomskog razvoja tokom 2021. postupilo po Mišljenju i preporukama Zaštitnika ljudskih prava i sloboda i izmijenilo prethodni Pravilnik, otklanjajući norme diskriminatornog karaktera koje su do tada bile na snazi, što predstavlja primjer dobre prakse.

Dodatno, iako trenutnom listom proizvoda nijesmo u potpunosti zadovoljni, zabrinjava to što crnogorski trgovci ni tako suženu listu uglavnom ne poštuju i samo kad su primorani pristupaju obilježavanju proizvoda Brajevim pismom.

Izvor: Portal Savez slijepih Crne Gore

Pripremio: Ivan Čović

Pročitano 450 put(a)

Back to top