22 jun 2018
ponedeljak, 13 februar 2012 13:35

Bonton u svakodnevnoj komunikaciji s osobama s invaliditetom

Postavio/la  Marin
Ocijenite ovaj tekst
(0 glasova)
 1. Prepoznate li potrebu za pružanjem pomoći osobi s invaliditetom, pitajte ju kako joj najbolje možete pomoći.

 2. Prilikom upoznavanja ne izbjegavajte rukovanje s osobom koja ima vještačku ili amputiranu ruku. Rukujte se rukom kojom najbolje odgovara osobi ili dodirom.

 3. Obraćajte se neposredno osobi s invaliditetom, a ne roditelju, partneru, asistentu ili pratiocu.

 4. Razgovarajte normalno, služeći se svakodnevnim izrazima poput: "Vidimo se",  "Čujemo se" , “Hoćeš li da prošetamo”, “Dolaziš li pješke”- bez obzira o kakvom invaliditetu se radi kod osobe s kojom razgovarate. Nemojte se bojati pogrešnih riječi. 

 5. Ako sa korisnikom kolica duže razgovarate, namjestite se u ravni sa tom osobom, kako biste se gledali u oči. 

 6. Usmjerite svoju pažnju na osobu koja ima smetnju govora. Ako nijeste razumjeli šta je rekla, zamolite je da ponovi. Nemojte glumiti da razumijete. 

 7. Govorite polako i direktno prema osobi oštecenog sluha. Ne vičite, ne govorite joj u uho. Vaši izrazi lica i pokreti usana pomažu joj da vas razumije. Ako, ipak, nijeste sigurni da vas je razumjela - napišite poruku.

 8. Pozdravljajući osobu oštećenog vida kažite joj i svoje ime. Ako nudite pomoć u hodanju, ponudite joj da se osloni na vašu ruku.

 9. Osobe oštećenog vida i sluha osobe vas mogu razumijeti jedino dodirom. Ako se nađete u situaciji da komunicirate s takvom osobom, uspostavite kontakt ispisivanjem velikih pisanih slova na njenom dlanu. 

 10. Lična pitanja o invaliditetu ili njegovim uzrocima nemojte postavljati osobi s invaliditetom ako s njom niste bliski. 

 11. Budite obazrivi i strpljivi, osobama s invaliditetom može trebati više vremena da nešto učine.

 12. Ne hvalite pretjerano osobu s invaliditetom zbog obavljanja normalnih životnih aktivnosti.

 13. Čekajuci u redu ustupite svoje mjesto ili se potrudite da osoba sa teškoćama u kretanju odmah dođe na red.

 14. Prilikdom vožnje u sredstvima javnog prevoza ponudite svoje mjesto osobama s invaliditetom. Pomozite im pri ulasku i izlasku iz autobusa, tramvaja, aviona, ukoliko im je to potrebno...

 15. Pomagala (štake, štap, kolica) osobe s invaliditetom dirajte samo ako ste to bili zamoljeni. Ne naslanjajte se na invalidska kolica, ona su dio ličnog prostora osobe koja ih koristi.

 16. Nemojte milovati psa vodiča dok "radi". Pitajte vlasnika za dozvolu. 

 17. Od vas se ne očekuje da pokazujete sažaljenje prema osobama s invaliditetom. Prema njima se ponašajte kao prema jednakima, jer one to i jesu.

Pročitano 1707 puta Posljednja izmjena sreda, 30 oktobar 2013 13:35
Ulogujte se da bi komentarisaliLogin to post comments

DisabilityINFO aplikacije

Video nedjelje

Posjetioci i posjetiteljke

Ko je na mreži: 85 gostiju i nema prijavljenih članova