28 maj 2018
sreda, 05 mart 2014 23:11

Ručni radovi osoba s invaliditetom u Bijelom Polju

Postavio 
Ocijenite ovaj tekst
(0 glasova)

Predstavnici tri radionice u kojima učestvuju osobe s invaliditetom iz Bijelog Polja izložili su svoje radove na improvizovanom štandu na gradskom trgu, a građani su trgovali povodom 8. marta. Prema riječima Sanje Obradović, savjetnice za profesionalnu orijentaciju u birou rada, i narednih dana će se nastaviti sa sličnim aktivnostima.

- Izloženi su radovi polaznika projekta "Sunčana radionica", koji je počeo da se realizuje još 2006. godine i sa prekidima traje do danas u organizaciji Zavoda za zapošljavanje Crne Gore - biroa rada Bijelo Polje. Inače, nakon razgovora sa savjetodavcima i selekcije u ovom projektu je angažovano jedanaest lica sa faktorima otežanog zapošljavanja, odnosno lica s invaliditetom. Na evidenciji biroa rada u Bijelom Polju nalazi se 80 osoba s invaliditetom. Oni su juče izložili čestitke i suvenire koje su radili u prethodnom periodu, kao i bedževe u obliku ruža - kaže Obradovićeva, a prenosi DN Dan. 

Ona dodaje da se rad ,,Sunčane radionice", koji traje četiri mjeseca, završava krajem aprila. 
- Na štandu su radove izložili i učesnici projekta ,,Zlatne ruke osoba sa invaliditetom", koji realizuje Udruženje za podršku osobama s invaliditetom Bijelo Polje. U pitanju su radovi krojačke radionice, gdje su lica s invaliditetom uradila kecelje i mantile, ali i jastuke od heljde, što je antidekubitarni program, prvi ove vrste u gradu - istakla je Obradovićeva, dodajući da su izloženi i radovi iz projekta koji realizuje Udruženje paraplegičara Bijelo Polje i Mojkovac, pod nazivom ,,Podsticanje socijalnog preduzetništva u Bijelom Polju, kroz jačanje radnih kapaciteta osoba s invaliditetom". U pitanju su suveniri od prirodnih materijala i boja.

Kako je dogovoreno, priključiće im se i polaznici Dnevnog centra ,,Tisa" koji će izložiti svoje radove urađene u tehnici, dekupaža od papira i salveta.

- Građani su kupovali suvenire, ali očekujemo da naredni dani budu bolji i da se pored pojedinaca za kupovinu suvenira osoba s invaliditetom odluče i firme, preduzeća i državne organizacije. Takođe, očekujemo da dobijemo dozvolu da proizvode iz ovih radionica polaznici povremeno predstave na gradskom trgu i u narednom periodu - kazala je Obradovićeva.

Pripremila: Marina Vujačić

Izvor: DN Dan 

Pročitano 3504 puta Posljednja izmjena sreda, 05 mart 2014 23:19
Ulogujte se da bi komentarisaliLogin to post comments

DisabilityINFO aplikacije

Video nedjelje

Posjetioci i posjetiteljke

Ko je na mreži: 44 gostiju i nema prijavljenih članova