22 jun 2018
sreda, 10 septembar 2014 08:00

MapAbility: Vodič kroz pristupačnost evropskih univerziteta

Postavio/la 
Ocijenite ovaj tekst
(1 Glas)

Ovih dana, Studentska mreža Erasmus Student Network svečano je predstavila MapAbility platformu, online mapu dizajniranu na način da informiše studente s invaliditetom o pristupačnosti evropskih ustanova visokog obrazovanja.

Grupa volontera iz Erazmusa kreirala je upitnik da bi istražila nivo pristupačnosti evropskih univerziteta kao i prikupila sve informacije o servisima podrške koji su dostupni studentima s invaliditetom. Neki od preliminarnih rezultati istraživanja pokazali su da trećina visokoobrazovnih institucija nema posebnu kancelariju za studente s invaliditetom ali sa druge strane više od dvije trećine ovih institucija zadovoljava osnovne arhitektonske standarde pristupačnosti, poput lift platformi, prilaznih rampi, pristupačnih toaleta...

Jedan od ciljeva ovog projekta je i da proširi razumijevanje o različitim vidova pristupačnosti i da utiče na povećanje pristupačnosti za osobe sa različitim vrstama invaliditeta na evropskim visokoobrazovnim institucijama.

MapAbility je podprojekat ‘’ExchangeAbility’’, programa koji sprovodi Erazmus u cilju povećanja učešća studenata s invaliditetom u međunarodnim programima razmjene. Više o ovom projektu i programu možete saznati na slijedećim linkovima: http://exchangeability.eu/mapability i http://exchangeability.eu/exchangeability.

Zanimljivo je da Crna Gora nije obuhvaćena ovim istraživanjem a zemlje regiona, odnosno njihovi univerziteti se nisu baš ‘’proslavili’’ kada je pristupačnost u pitanju osim univerziteta u Zagrebu koji ispunjava osnovne standarde pristupačnosti na većini univerzitetskih jedinica a njihov Ured za student s invaliditetom pruža određene servise podrški.

Pirpremio: Velibor Bošković

 

Izvor: esn.org (International Exchange Erasmus Student Network

Pročitano 3549 puta
Ulogujte se da bi komentarisaliLogin to post comments

DisabilityINFO aplikacije

Video nedjelje

Posjetioci i posjetiteljke

Ko je na mreži: 69 gostiju i nema prijavljenih članova