28 maj 2018
četvrtak, 24 novembar 2011 00:00

Inkluzivni dizajn

Postavio/la 
Ocijenite ovaj tekst
(0 glasova)

Inkluzivni dizajn je regionalni projekat Britanskog savjeta (British Council) u kome učestvuje 5 zemalja: Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Makedonija i Velika Britanija. Projekat je posvećen razvoju vještina osoba s invaliditetom u domenu dizajna i umjetničkih zanata.
Partneri Britanskog savjeta u ovom projektu su: Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG), Univerzitet Crne Gore, Fakultet likovnih umjetnosti Cetinje i Delta City.
Na ovom projektu radiće vrhunski crnogorski umjetnici i profesori univerziteta Nataša Đurović, Ana Matić, Igor Rakčević i Lazar Pejović.
Cilj projekta je razvoj vještina i kreativnosti odnosno ekonomsko osposobljavanje osoba s invaliditetom, razvoj svijesti javnosti o potrebi uključivanja ovih lica u ekonomske, socijalne, obrazovne i kulturne tokove i skretanje pažnje institucijama o neophodnim mjerama za njihovu lakšu integraciju.

Aktivnosti obuhvataju mapiranje, kampanju, kreativne radionice i kurs za grafičke operatere.

 

  • Mapiranje: novembar – decembar 2011

  • Prikupljanje podataka i izrada baze podataka o osobama s invaliditetom i relevantnim institucijama u Crnoj Gori, upoznavanje javnosti, press konferencija, javne diskusije, itd. Koordinator: Nataša Đurović, prorektor Univerziteta Crne Gore u saradnji sa UMHCG.

  • Kampanja: Decembar – mjesec inkluzije, Delta City Podgorica

  • Osnovne vještine u radu sa različitim materijalima – edukativne radionice

  • Broj učesnika po radionici: 8

  • Cilj radionica je da pruže osnovna znanja i vještine sa pomenutim materijalima.

Namjera je da se polaznici radionica obuče za izradu umjetničkih predmeta i iskoriste to znanje u produkciji različitih predmeta koji se mogu komercijalno valorizovati. Rad će biti usmjeren na upoznavanje različitih materijala, načine i mogućnosti njihove obrade i produkciju umjetničkih predmeta. Način rada na radionicama će biti prilagođen svakom polazniku pojedinačno, njegovim umjetničkim sklonostima i fizičkim mogućnostima, tako da će uspješno učešće biti moguće osobama sa različitim oblicima fizičke ograničenosti. Tehnike i pristup će biti prilagođene prostoru u kome će se radionice odvijati (Delta city), uz izbjegavanje štetnih i agresivnih materijala i alata, što će kasnije omogućiti polaznicima da stečena iskustva mogu direktno primijenjivati u svom životnom prostoru.


28. novembar – 2. decembar – Kreativna radionica za rad sa papirom: izrada papirne galanterije i ukrasa, obrada papira.
Radionica podrazumijeva upoznavanje sa materijalom, njegovim specifičnostima i mogućnostima obrade. Rad sa različitim vrstama papira i kartona (slobodoručno bojanje, kolažiranje, štampa, krojenje, perforiranje, spajanje) u cilju izrade ukrasnih predmeta sa utilitarnom funkcijom, kakvi su:

 

  • ukrasne kese

  • ambalaža za različite predmete

  • novogodišnje čestitke i slično

  • ukrasne minijature.

 


5 – 9. decembar – Kreativna radionica za rad sa drvetom: dodatna obrada polufabrikata i rad na njima će u saradnji sa stručnim predavačima otvoriti mogućnosti upotrebe drveta i recikliranih produkata (medijapan), pružiti osnovne smjernice za nabavku i načine obrade drveta u kućnim uslovima i pružiti mogućnost izrade različitih predmeta: svijećnjaci, ramovi za fotografije, kutije za nakit, oslikane minijature...
Radionica će polaznicima sugerisati i prevođenje već gotovih predmeta iz svakodnevnog života u umjetničke predmete (npr. kuhinjska daska može postati lijepa slika na drvetu...)

10. decembar Božići bazar, Delta City – Učešće na bazaru u sklopu štanda Britanskog savjeta i Britanske ambasade, prodaja artefakata sa radionice, kampanja.

12 – 16. decembar – Kreativna radionica za rad sa keramikom: rad sa keramičkim polufabrikatima i njihova kreativna obrada, apliciranje štampe i ručno oslikavanje keramičkih proizvoda.
Ova radionica se sastoji od kratkog teoretskog dijela u kome će biti predstavljena svojstva i mogućnosti materijala i izrade predmeta kakvi su ogrlice, minijaturni sudovi i kutije i njihovo oslikavanje.
Mogućnost apliciranja predmeta od drugih materijala: staklići, kristali, drveni i metalni ukrasi.
Slikanje i štampa na već gotovim predmetima (šolje, tanjiri, vaze, posude različitih oblika i namjena) i njihovo prevođenje u autentični suvenir.

19 – 23. decembar – Kreativna radionica za rad sa tekstilom i kožom: primjena različitih tehnika u obradi tekstila i kože, je predviđena da polaznici steknu osnovna znanja o mogućnostima obrade i upotrebe navedenih materijala u umjetničke svrhe.
Pored različitih vrsta platna i kože, ponuda materijala će se sastojati i od već napravljenih predmeta na kojima je moguće aplicirati druge materijale u cilju stvaranja različitih formi, kakve su: torbice, navlake za saksije i flaše, viseći džepovi za skladištenje sitnica, kožni nakit...
Obrada materijala će se vršiti ušivanjem, krojenjem, reckanjem, lijepljenjem, slikanjem...

Radionice će imati punu pažnju medija i gostovanja relevantnih ličnosti. Koordinator radionice: Igor Rakčević, predsjednik Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore (ULUCG).

Napomena:

Svi navedeni postupci i radnje će biti praćeni od strane stručnih edukatora, što podrazumijeva asistenciju i pomoć u tehničkom i kreativnom smislu. Zaineresovani mogu da se jave Udruženju mladih sa hendikepom Crne Gore na sljedeće brojeve tel.: +382 20 265 650 i +382 69 385 976 ili e-mail adresu Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. .
One koji su zainteresovani za radionice koje uključuju rad sa drvetom i radionicu sa kožom i tekstilom molim da se jave već ove nedjelje, tj. od ponedeljka 05. decembra.

Pogledati na: www.umhcg.org

 

Pročitano 2017 puta Posljednja izmjena četvrtak, 06 mart 2014 10:58
Ulogujte se da bi komentarisaliLogin to post comments

DisabilityINFO aplikacije

Video nedjelje

Posjetioci i posjetiteljke

Ko je na mreži: 64 gostiju i nema prijavljenih članova