19 jun 2018
KiKi

KiKi

Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore u okviru projekta Umrežavanjem do boljeg rada, u petak 15. juna organizovalo je info štand u Nikšiću (kod časovnočarske radnje Redžić).

Aktinvnost je organizovana u cilju informisanja građana o značaju formiranja Mreže orgnizacija osoba s invaliditetom Crne Gore (MOOSICG), kao i s ciljem informisanja o načinima na koje osnivanje Mreže može doprinijeti poboljšanju položaja osoba s invaliditetom.

Posjetioci štanda su imali priliku da razgovaraju s projektnim timom UMHCG o raznim pitanjima iz oblasti ljudskoh prava, a sve u cilju podizanja svijesti javnosti o ljudskim pravima osoba s invaliditetom.

Štand je posjetilo više od stotinu ljudi.

Aktivnost je dio projekta Umrežavanjem do boljeg rada koji sprovodi Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore u saradnji s Centrom za razvoj NVO, a uz podršku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

 

Pripremila: Anđela Miličić

Udruženje mladih sa henxdikepm Crne Gore u saradnji s Centrom za razvoj nevladinih organizacija organizovaće 10 – 13. maja 2018, trening namijenjen članicama Mreže organizacija osoba s invaliditetom Crne Gore (MOOSICG), u Baru u Hotelu Princess.

Trening o strateškom planiranju je prvi u nizu seta treninga (od ukupno šest) koji će biti organizovani s ciljem jačanja kapaciteta članica Mreže organizacija osoba s invaliditetom, kako za sprovođenje ostalih aktivnosti projekta Umrežavanjem do boljeg rada, tako i za nastavak rada u sopstvenoj organizaciji.

Trening daje mogućnost sticanja konkretnih znanja i vještina koje učesnik/ca svake od organizacija može primjenjivati u svom daljem radu, posebno prilikom praćenja sprovođenja javnih politika iz oblasti invalidnosti.

Teme koje će se obrađivati na treningu su: planiranje (cilj i koristi planiranja, učesnici u planiranju i nivoi planiranja), strategijsko planiranje (definicije strategijskog planiranja), benefiti strategijskog planiranja, nivoi procesa planiranja, definisanje vizije i misije, analiza internog i eksternog okruženja (Swot i Pest analiza), analiza Stejholdera – učesika u procesu, identifikovanje izazova u dostavljaju ishoda za ciljne grupe, identifikovanje ključnih oblasti problema, strategijsko orjentisanje, strategijski ciljevi i ključne akcije, monitoring i evaluacija, strategijsko budžetiranje, izrada strategije prikupljanja sredstava, struktura dokumenta – akcioni plan i proces praćenja.

Aktivnost je dio projekta Umrežavanjem do boljeg rada, koji sprovodi Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore u saradnji s Centrom za razvoj NVO, a uz podršku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

 

Pripremila: Anđela Miličić

Proteklog vikenda (9.  i 10. juna) u organizaciji Udruženja paraplegicara Pljevlja i kluba sjedeće odbojke ,,Set'' u Pljevljima organizovan je festival paraolimpijskih sportova, a u okviru njega i drugi Međunarodni turnir u sjedećoj odbojci ,,Pljevlja 2018''. Svečano otvaranje organizovano je u Sportskom centru ,,Ada''.

Navedeni festival organizovan je s ciljem da se javnost u Pljevljima upozna sa sportovima kojima se bave osobe s invaliditetom. Na festivalu su osim odbojke promovisani i sportovi kojima se uspješno bave osobe s invaliditetom: atletika, košarka, stoni tenis, golbal, parabiciklizam, skijanje, streljaštvo i pikado.

Festival je podržan kroz projekat “Povežimo se sportom”, koji je podržan od Komisije za raspodijelu sredstava NVO Opštine Pljevlja, a koji je finansijski podržan od strane Ministarstva sporta, Paraolimpijskog komiteta i Opštine Pljevlja.

Drugi međunarodni turnir u sjedećoj odbojci ,,Pljevlja 2018'' okupio je 5 ekipa. Osim domaćina ,,Set'' učestvali su  KSO “Kragujevčani'' - Kragujevac, KSO “Bosna” Zenica, KSO “Smeč'' - Beograd, KSI “Jedinstvo Boce ” Brčko.

Naime, Pljevaljski odbojkaški klub „Set“ pobjednik je pomenutog turnira. Domaći tim turnir je osvojio sa četiri pobjede i maksimalnim učinkom.

Drugo mjesto osvojila je ekipa „Jedinstva Boce“ iz Brčkog (3:1), dok je treće mjesto pripalo ekipi „Bosne“ iz Zenice.

Beogradski „Smeč“ bio je četvrti, dok je posljednje, peto mjesto zauzela ekipa „Kragujevčani“ iz Kragujevca.

 

Pripremila: Anđela Miličić

Izvor: portal Vijesti

ponedeljak, 11 jun 2018 12:46

Radović osvojio titulu prvaka Balkana

Crnogorski stooteniser Filip Radović osvojio je zlatnu medalju na Blakanskom junmiorskom prvenstvu koje je održano od 6-10 juna u Zenici.

U finalnom meču savladao je Rumuna Florina Opreu 4:1. U polufinalnom duelu eliminisao je Emira Mujičića iz Bosne i Hercegovine (BIH) 4:0. U četvrtfinalu je Radović bolji od Bognara Bencea iz Srbije 4:0, a u osmini finala slavio je protiv Luke Mihajlovića iz BIH 4:0.

Plasman među 16 najboljih izborio je kao prvoplasirani u grupi, u kojoj su još bili predstavnici Srbije, Slovenije i Kosova.

Sve pobjede u grupi Radović je ostvario sa maksimalnnim rezultatom.

 

Pripremila: Anđela Miličić

Izvor: portal Vijesti

Udruženje mladih sa hendikepm Crne Gore u saradnji s Centrom za razvoj nevladinih organizacija organizovaće 19. i 20. juna 2018. trening namijenjen članicama Mreže organizacija osoba s invaliditetom Crne Gore (MOOSICG), u hotelu Franca u Bijelom Polju.

Trening o pisanju izvještaja iz sjenke, odnosno izvještaja koji su alternativa državnom, a koji pripremaju NVO je treći u nizu seta treninga (od ukupno šest) koji će biti organizovani s ciljem jačanja kapaciteta članica Mreže organizacija osoba s invaliditetom, kako za sprovođenje ostalih aktivnosti projekta Umrežavanjem do boljeg rada, tako i za nastavak rada u sopstvenoj organizaciji.

Osim sticanja opštih znanja o procesu monitoringa sprovođenja javnih politika iz oblasti invalidnosti i izvještavanja o sprovedenim rezultatima učesnici/ce će imati priliku da sagledaju monitoring planove, te da eventualno iste finalizuju, kako bi se s metodama desk i terenskog istraživanja moglo započeti odmah nakon završetka treninga.

Teme koje će se obrađivati na treningu su: izvještavanje iz sjenke,  sprovođenje monitoringa, priprema izvještaja, metodologija praćenja sprovođenja javne politike, struktura izvještaja, metode prikupljanja podataka, izvještavanje zasnovano na činjenicama, preporuke i zagovaranje preporuka.

Aktivnost je dio projekta Umrežavanjem do boljeg rada, koji sprovodi Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore u saradnji s Centrom za razvoj NVO, a uz podršku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

 

Pripremila: Anđela Miličić

Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore i ove godine pokreće kampanju za upis na fakultet u cilju motivisanja mladih s invaliditetom da nastave svoje obrazovanje nakon srednje škole.

U vezi s tim, UMHCG će narednih dana imati info štandove na trgu u Nikšiću i Bijelom Polju, ali i u Podgorici u toku upisnih rokova na Univerzitetu Donja Gorica i Univerzitetu Mediteran, na Građevinskom fakultetu i Fakultetu političkih nauka u cilju informisanja trenutnih i budućih studenata s invaliditetom o radu i servisima podrške koje mogu dobiti od Studentske savjetodavne kancelarije.

Studentska savjetodavna kancelarija pruža podršku: pri odabiru željenog fakulteta i prilikom upisa na fakultetu redovno ili po principu afirmativne akcije; u oslobađanju od plaćanja naknade (na državnom, privatnom ili fakultetu koji djeluje kao samostalna jedinica); prilikom upućivanja inicijativa fakultetskoj jedinici/profesoru da omogući polaganje predispitnih i ispitnih obaveza na način, u vrijeme i u formi koja studentu najbolje odgovara, kao i pomjeranje kolokvijuma/ispita ukoliko je student bio spriječen da izađe u prvobitno zakazanom roku; uređivanja smještaja u studentskom domu i mnoge druge informacije i usluge.

U prilog tome na ovogodišnjem XIII Međunarodnom sajmu knjiga i obrazovanja promovisali smo rad Studentske savjetodavne kancelarije gdje je naš štand tom prilikom posjetilo preko 2oo posjetilaca, ali i na Danu otvorenih vrata u organizaciji Filozofskog i Filološkog fakulteta, kao i na Danu otvorenih vrata Univerziteta Crne Gore u organizaciji Karijernog centra u saradnji sa Studentskim parlamentom Univerziteta Crne Gore (SPUCG) i NVO Studentskim kulturnim centrom.

Kako bi unaprijedili i osavremenili usluge koje pružamo studentima s invaliditetom pokrenuli smo i izradili mobilnu aplikaciju “Učimo zajedno” u saradnji s Bild studijom.

Aplikacija ima više mogućnosti:

- razmjena informacija važnih za obrazovanje među samim studentima,

- obezbjeđivanja literature u pristupačnim formatima,

- podnošenja prijava od strane studenata s invaliditetom na nepravilnosti s kojima se suočavaju u procesu izvođenja nastave, polaganja ispita i drugih nastavnih i vannastavnih aktivnosti na fakultetima,

- studenti će moći putem aplikacije da nas obavještavaju o potrebi dostupnog prevoza jer Udruženje posjeduje dva pristupačna kombi vozila i može omogućiti besplatan prevoz za studente s invaliditetom u Podgorici u vrijeme koje im odgovara.

 

Takođe, na info štandovima ćemo upoznati sve buduće studente s mogućnostima koje ova aplikacija pruža. Aplikacija je dio projekta „Učimo zajedno“ podržanog podsredstvom Konkursa za društveno odgovorne projekte „Za svako dobro“,  čiji je donator crnogorski Telekom.

 

Pripremila: Anđela Miličić

Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore u saradnji s Centrom za razvoj nevladinih organizacija u periodu od 31. maja do 1. juna 2018. organizovalo je trening namijenjen članicama Mreže organizacija osoba s invaliditetom Crne Gore (MOOSICG).

Trening o monitoringu i evaluaciji javnih politika u oblasti invalidnosti  je drugi u nizu seta treninga (od ukupno šest) koji daje mogućnost sticanja konkretnih znanja i vještina koje članice Mreže organizacija osoba s invaliditetom mogu primjenjivati u svom daljem radu, posebno prilikom uticaja na planiranje i donošenje javnih politika u oblasti invalidnosti i praćenje njihovog sprovođenja.

Trening je organizovan u cilju upoznavanja učesnika/ca s osnovnim pojmovima koji se tiču monitoringa i evaluacije javnih politika kao što su: definicije i karakteristike javnih politika, proces usvajanja javnih politika na nacionalnom i lokalnom nivou, svrha monitoringa javnih politika, monitoring aktera javnih politika, vrste monitoringa i pristupi u monitoringu. 

Na treningu je bilo  20  učesnika/ca koji su bili podijeljeni u četiri grupe u okviru kojih se svaka grupa bavila po jednom oblašću iz Strategije za zaštitu lica s invaliditetom od diskriminacije i promociju jednakosti. Nakon toga je svaka grupa detaljno izrađivala plan monitoringa što je od velikog značaja bilo i za same učesnike/ce kako bi u daljem radu mogli da učestvuju u izradi izvještaja Dodatno, od velikog značaja i za samu MOOSICG je činjenica da su učesnici/ce na taj način imali priliku da steknu znanja kako da utiču na efikasniju primjenu Strategije.

Trenerice su detaljno objasnile šta su to javne politike, ciklus javnih politika, monitoring javnih politika, kvalitativne i kavntitativne metode istraživanja javnih politika, evaluaciju javnih politika kao i instrumente za predstavljanje nalaza monitoringa.

Nakon teorijskih objašnjenja, učesnici/ce su radili na monitoring planu za oblasti iz Strategije za zaštitu lica s invaliditetom i promociju jednakosti: poštovanje dostojanstva ličnosti lica s invaliditetom, diskriminacija u oblasti pristupačnosti, diskriminacija u oblasti privatnosti i porodičnih odnosa, diskriminacija u oblasti profesionalne rehabilitacije, rada i zapošljavanja, diskriminacija u oblasti kulture, sporta i rekreacije.

Aktivnost je dio projekta Umrežavanjem do boljeg rada koji sprovodi Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore u saradnji s Centrom za razvoj NVO, a uz podršku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori. Trenerice su bile Lidija Knežević iz Centra za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO) i Jovana Marović iz Politikon mreže.

 

Pripremile: Nada Bošković i Anđela Miličić

ponedeljak, 04 jun 2018 13:16

Crna Gora četvrta u Srednje-evropskoj ligi

Golbal reprezentacija Crne Gore proteklog vikenda učestvovala je na završnom turniru Srednje-evropske lige u Budimpešti. 

Naime, crnogorska golbal reprezentacija osvojila je četvrto mjesto na pomenutom takmičenju. Izabranicima Nikole Čurovića je bronza izmakla u neizvjesnom meču u kojem je za poen bila bolja Velika Britanija (7.6).

U plej-ofu finalnog turnira u Budimpešti naša reprezentacija je u četvrtfinalu pobijedila ekipu Rumunije sa (9:7). U polufinalu je Crna Gora ubjedljivo poražena od Slovenije (17:7), koja je osvojila prvo mjesto ubjedljivom finbalnom pobjedom nad Izraelom (12:2).

"Ostaje žal za medaljom u Budimpešti. No, moramo biti zadovoljni plasmanom, s obzirom na to da smo tokom cijele lige kuburili sa povredama i bukvalno nijedan meč nijesmo odigrali u kompletnom sastavu. Nadam  se da ćemo Evropsko prvenstvo, koje nas očekuje u septembru u Poljskoj , dočekati potpuno zdravi i spremni i na njemu ispuniti zacrtani cilj, a to je opstanak u B diviziji", naglasio je Čurović.

On je u Budimpešti računao na Gorana Macanovića, Velizara Obradovića, Mirnesa Ramovića, Nikolu i Marka Nikolića.

Nastup crnogorske golbal reprezentacije u Srednje-evropskoj ligi finansira Ministarstvo sporta Crne Gore opredjeljenim za program Paraolimpijskog komiteta u 2018. godini.

 

Pripremila Anđela Miličić

Izvor: Portal Vijesti

ponedeljak, 04 jun 2018 12:35

Milijana Ćirkvić osvojila zlatnu medalju

Crnogorska stonoteniserka Milijana Ćirković osvojila je zlatnu medalju na Međunarodnom turniru osoba s invaliditetom, „Podgorica open“. Ćirkovićeva se takmičila u klasi 6-7, a do trofeja došla je sa tri pobjede.

U istoj kategoriji bronzanu medalju osvojila je Marijana Goranović, trofejna crnogorska atletičarka. Bronzani su bili i Slobodanka Gurešić (3-5), Đuro Krivokapić (6), Pjetro Paljušević i Duško Lazović (7) i Uroš Gugolj (8).

Đuro Krivokapić i Pjetro Paljušević osvojili su bronzanu medalju u ekipnoj konkurenciji.

Krivokapić i Paljušević medalju su osvojili u kategoriji 6-7. Zlatnu medalju osvojili su Makedonci Marjan Zafirovski i Rubinčo Ristevski. U kategoriji 8-10 bronzanim odličjem okitio se i Dejan Bašanović u paru sa Makedoncem Igorom Trajanovskim. Zlatni u toj kategoriji bio je bosanski par Ivica Vidaček i Aleksej Radučić.

U kategoriji 2-5 prvo mjesto osvojila je ekipa Hrvatske, koju su činili paraolimoijska vicešampionka i evropska prvakinja Helena Dretar Karic i Tomislav Špalj.

Turnir je okupio više od 60 stonotenisera iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Bugarske i Crne Gore.

 

Pripremila: Anđela Miličić

Izvor: portal Vijesti

 

"Potpuno je drugačije kada, nekom ko ima oštećenje vida, i koristi bijeli štap, asistirate prilikom šetnje i ukazujete na svaku prepreku, a naročito kada sami stavite povez preko očiju i krećete se samostalno ili uz pomoć asistenta u odnosu na situaciju kada vam o preprekama osoba s oštećenjem vida govore ili sve to posmatrate sa strane. Ivičnjaci, rupe, izbočine, parkirana auta i ona koja prolaze, grane drveća u visini čovjeka…sve to potpuno mijenja perspektivu i, nažalost, postaje prepreka onima koji imaju oštećenje vida. S druge strane, to je jedino što mijenja perspektivu jer kada razgovarate s osobama s invaliditetom, shvatite da i oni imaju iste one svakodnevne "situacije" na poslovima, fakultetima, u prodavanici i sl. " – poručili su iz Rotarakt kluba Budva, nakon akcije koja je na njihovu inicijativu organizovana s članovima Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore.

 

Koliko je važno za spoznavanje prepreka i pravilno razumijevanje invaliditeta učestvovati i organizovati ovakve akcije, na početku simulacije su podsjetili iz Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore. Oni su podsjetili da su simulacije počeli organizovati više od deceniju unazad sa studentima i profesorima, nakon toga s nosiocima izvršne i sudske vlasti i prije mjesec dana s kandidatima za odbornike Glavnog grada, odnosno drugim političkim akterima.

 

“Stavljanje osobe u poziciju osobe s invaliditetom, između ostaloga, dovodi do razumijevanja da problem nije u oštećenju osobe već u preprekama koje društvo treba da ukloni, bile one fizičke, u stavovima, informacijama i komunikacijama, ili saobraćaju.” – naveli su iz UMHCG.

 

Simulacija je organizovana u nedjelju 3. juna, a pored građana Budve ispratili su je i turisti. U okviru šetnje, u tri različite rute s istom adresom početka i završetka, rotaraktovci su imali dva zadatka: da asistiraju osobama s oštećenjem vida u šetnji budvanskim šetalištem, odnosno da s povezom preko očiju, koristeći i sami bijeli štap, prošetaju istom rutom. U toku šetnje rotaraktovci su imali priliku čuti o tehnici pravilnog korišćenja bijelog štapa, načinu prepoznavanja i savladavanja prepreka, i važnosti samostalnog kretanja osoba s oštećenem vida.

 

“Ovo iskustvo pomoglo nam je da shvatimo da imamo puno više zajedničkog, a tamo gdje smo različiti, na nama je da pokažemo samo malo manje straha i malo više razumijevanja.” – zaključili su iz Rotarakt kluba Budva.

 

Šetnja s osobama s oštećenim vidom, osim u Budvi, organizovana je još u Beogradu, Novom Sadu, Zrenjaninu, Kragujevcu i Pirotu.

 

 

 

Rotaract klub Budva i Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore

Strana 1 od 92

DisabilityINFO aplikacije

Video nedjelje

Posjetioci i posjetiteljke

Ko je na mreži: 54 gostiju i nema prijavljenih članova