28 maj 2018
Novi super user

Novi super user

utorak, 01 novembar 2016 13:59

Paraolimpijska plivačica sa 38. medelja

 

Uz budno oko trenera Bojana Počuče, poslednjih pet godina "kupi" samo prva mjesta na državnim takmičenjima,a sa prošlogodišnja četiri zlata i dvije bronze na Svjetskim juniorskim igrama ostvarila je zapažene rezultate u plivanju. Riječ je o Ani Jovović Paraolimpijskoj reprezentativki iz Beograda.

Kao trinaestogodišnjakinja učestvovala je na prvom međunarodnom takmičenju u Malmeu, posle su usledila i druga, a sada joj je najveći cilj Svijetsko prvenstvo na Islandu, kao i odlazak na Paraolimpijadu 2020. godine u Tokio.

Ova šestogodišnja do sada ima 38 medalja. „Takmičenja su mi veoma potrebna, jer svaki dobar rezultat daje mi podstrek da budem još bolja“, kaže Ana.

Takmiči se u više disciplina, ali najbolje rezultate postiže u kraulu.

Voljela bih da moj način života drugima posluži kao primjer, kako da iz ličnih, emotivnih padova, izaberu borbu i "skok", nedozvoljavajući da ih invaliditet sputava“.

 

Prupremila: Miličić Anđela

Izvor: m.novosti.rs

SLUČAJAN SUSRET

Lukas i Džuno: Nevjerovatna veza dječaka koji umire i psa iz azila

Lukas pati od Sanfilipovog sindroma, bolesti metabolizma, izazvane odustvom ili poremećajem enzima koji su potrebni za razlaganje molekula šećera u organizmu.

Nerazdvojni: Lukas i Džuno

Skoro svi koji su ikad usvojili psa ili mačku iz skloništa za napuštene životinje mogu da posvjedoče o tome da te životinje kao da na neki način shvataju da su dobile drugu šansu u životu. A to je slučaj i sa Džunom, belgijskim ovčarem malinoa koji je spašen iz skloništa samo nekoliko dana prije nego što je trebalo da bude uspavan. A onda kad je počeo da živi sa porodicom u Tenesiju, Džuno je preuzeo ulogu spasioca četverogodišnjeg Lukasa Hembrija.

utorak, 29 oktobar 2013 11:44

Alfabet znakovnog jezika

Na sljedećoj fotografiji je prikazan alfabet znakovnog jezika. Na početku fotografije piše rečenica: Zabavite se sa svojim prijateljima i porodicom. Naučite svoje ime i naučite njihovo ime. Takođe se objašnjava da se u znakovnom jeziku ne koristi riječca "je" u rečenici: "Moje ime je..", već se samo koriste znakovi "moje" i "ime" a zatim se speluje ime. Ovaj uvod naravno pišemo da bi objasnili osobama oštećenog vida šta je na fotografiji i da bi im se ujedno izvinili zbog toga što ovaj sadržaj nije pristupačan čitačima ekrana, jer je prikazan kao fotografija. Ostale pozivamo da nauće alfabet znakovnog jezika.

sreda, 23 maj 2012 11:15

Koncert za Radovana

Nikšić - Radovan Krivokapić iz Nikšića, koji ima cerebralnu paralizu i kome je mrežnjača odvojena od oka (retrolentalna fibroplazija), juče je napunio deset godina, a uskoro ga očekuje skupa operacija u Rusiji kako bi taj problem riješio. Ono što roditeljima predstavlja veliki problem su finansije, jer otac Petar i majka Sanja ne rade nigdje, žive od socijalnog primanja koje sa materijalnim obezbjeđenjem porodice, invalidninom i dječjim dodatkom iznosi oko 300 eura, pa je deset hiljada eura, koliko im je potrebno za operaciju i boravak u Rusiji, za njih nedostižna brojka.

petak, 23 septembar 2011 10:53

Pristupačnost u praksi-

Izvod iz izvještaja Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore „LJUDSKA PRAVA OSOBA S INVALIDITETOM – Izvještaj za Crnu Goru za 2010. godinu“ urađenog u okviru projekta „Monitoring i edukacija o pravima osoba s invaliditetom“ finansiranog od Evropske unije, posredstvom Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

petak, 16 septembar 2011 10:07

Deklaracija UN izvor zaštite ljudskih prava

Razvijene zemlje svijeta, još davno, shvatile su neophodnost osiguranja ostvarivanja prava svih ljudi nezavisno od bilo kog ličnog svojstva. Crna Gora je na putu da im se pridruži… Diskriminacija kao zabranjeno ponašanje po međunarodnom, a i nacionalnim pravima, prisutna je u svim društvima, u većoj ili manjoj mjeri, pa samim tim i u Crnoj Gori. Diskriminisane mogu biti različite grupe i pojedinci i to po različitim osnovima. Osnovi diskriminacije su brojni i uključuju diskriminaciju po osnovu godina (tzv, adžizam), po osnovu rase (rasizam), po osnovu pola (seksizam), po osnovu seksualne orjentacije, religije, invaliditeta (abilizam) i sl.

 

Poliomijelitis ili dječija paraliza, često skraćeno polio (lat. Poliomyelitis (epidemica anterior acuta), u značenju „upala sive moždine“) je akutna  infektivna bolest koju izaziva poliovirus. Manifestuje se seroznim meningitisom, flakcidnim paralizama i parezama mišića. Veoma je zarazna i  prenosi se oralno-fekalnim putem.

 

Dječija paraliza prvi put je prepoznata kao jedinstveno stanje od strane Jakoba Heinea, njemačkog ortopeda, 1840. godine.

sreda, 01 avgust 2012 12:16

Dišenova mišićna distrofija

Dišenova distrofija - najčešći je oblik mišićne distrofije kod djece. Ova bolest pogađa mušku djecu, a započinje izmedu 2. i 6. godine života. Prvi simptomi su slabost mišića  natkoljenica i karlice.  Dijete otežano ustaje, gegajući  se hoda, pojavljuje se deformacija kičmenog stuba (hiperlordoza). Javljaju se atrofije (mišići propadaju) najizraženije je na  mišiće ruku i trupa. Nastaju veliki deformiteti, kontrakture. U dobi od 15 godina ovi bolesnici ne mogu hodati.  Često je već u 12. godini potrebno  koristiti invalidska kolica. Kasnije nastaju smetnje u radu srca i disanja zbog zahvatanja mišića srca i međurebarnih mišića. Smrt najčešće nastupa u  drugoj ili trećoj deceniji života.

U njezi ovih pacijenata treba spriječiti sve upale zbog nepokretnosti. Tipične su pseudo-hipertrofije ( povecana masa ), mišića na račun vezivnog i masnog tkiva (posebno na potkoljenicama). Mišići su tvrdi i neelastični. Gowersov znak je tipičan dijagnostički znak, označava uspinjanje po vlastitom tijelu iz sagnutog položaja - bolesnik se rukama hvata za svoje noge i tako uspravlja. Dijagnoza se postavlja  na osnovu anamneze i  kliničkog pregleda kao i  dodatnih dijagnostičkih procedura. U toku kliničkog pregleda bitno je ustanoviti  funkcionalni nalaz koji se može podijeliti u 8 stadijuma funkcionalne sposobnosti:

 • Hoda blago gegavim korakom i sa lordozom. Može da se popne uz stepenice

 • Hoda blago gegavim korakom i sa lordozom.  Aktivnosti uspinjanja zahtijevaju pomoć.

 • Otežano hoda gegavim korakom, lordoza je izrazito naglašena, ne može da se uspenje uz stepenik, ali može još uvijek da ustane sa stolice standardne visine.

 • Hoda teškim gegavim hodom, nije u stanju da samostalno ustane sa stolice (kritični stadijum)

 • Invalidska kolica, nezavisan je još uvijek, u  njima može obavljati sve aktivnosti svakodnevnog života

 • Invalidska kolica, ali je zavisan od tuđe pomoći pri prelazu iz kreveta ili u krevet

 • Invalidska kolica sa naslonom, može se kretati na kratke relacije zavisan u okviru aktivnosti svakodnevnog života Pacijent je nepokretan i potpuno zavisan od tuđe pomoćiu okviru akstivnosti dnevnog života.

 Dijagnostika podrazumijeva određivanje:

 • ƒ Enzima seruma

 • ƒ Biopsiju mišića

 • ƒ EMG (elektromiografija)

 • ƒ Rtg dijagnostika (može se naći rascjepkanost mišića)

 • ƒ Kreatin i kreatinin (povećano izlučivanje kreatina a smanjenje kreatinurije)

 • ƒ Vrijednosti aminokiselina u urinu (povišene su kod distrofije)

Budući da se ne može djelovati na otklanjanje uzroka, terapija mišićnih distrofija je simpto-matska i preventivna: ublažavaju se postojeci simptomi i sprječavaju komplikacije.  Trenutna istraživanja prognoziraju dobar uspjeh koji može imati prenos zdravih gena u pogođene mišiće. Međutim, ovaj oblik liječenja je još uvijek eksperimentala Medikamentna terapija zasnovana je na današnjim biohemijskim sta-vovima i treba da sadrži mješavinu nukleo-zidnukleotida i vitamina E (Lavadozin). Upo-trebom ovih medikamenata faze mirovanja bolesti su znatno duže.

Liječenje oboljelih od mišićne distrofije u prvom redu je u fizikalnoj terapiji. Da bi se ova terapija pravilno provodila, neophodno je sudjelovanje oba roditelja i dobra volja samog bolesnika.    To su dva nepohodna faktora za pravilno sprovođenje fizikalne terapije. Naravno, ovaj način liječenja ne dovodi do izlječenja, ali u značajnoj mjeri usporava njeno napredovanje. Fizikalna terapija sprječava ozbiljnije pogoršanje koje bi  činilo borbu protiv mišićne distrofije još težom. Prevencija se provodi prenatalnom dijagnozom, otkrivanjem prenosioca i genetskim savjetovanjem.

 

Gowersov znak - „ penjanje uz vlastite noge “

 

Literatura: Dr. sc. med. Ajša Meholjić-Fetahović, MIŠIĆNE DISTROFIJE, Institut za naučnoistraživački rad i razvoj KCUS, Sarajevo 2005. godine

 

 

 

 

 

DisabilityINFO aplikacije

Video nedjelje

Posjetioci i posjetiteljke

Ko je na mreži: 33 gostiju i nema prijavljenih članova