petak, 19 jun 2020 10:15

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST: VELIKO INTERESOVANJE DONOSILACA ODLUKA I PRUŽALACA USLUGA O POSTUPANJU PREMA OSI U VANREDNIM I KRZNIM SITUACIJAMA

Autor:

Donosiocima odluka i pružaocima usluga u oblasti zaštite i spašavanja neophodne su edukacije i obuke o načinima obezbjeđivanja i pružanja podrške osobama s invaliditetom u situacijama rizika, vanrednim, kriznim i drugim humanitarnim situacijama, dok je zakonski okvir u ovoj oblasti potrebno unaprijediti. Opšta pristupačnost kako fizičkog okruženja i objekata, tako i informacija, komunikacija, informaciono-komunikacionih tehnologija i sredstava, te usluga i saobraćaja mora biti na mnogo većem nivou kako bi osobe s invaliditetom bile u manjem riziku, a službama zaštite i spašavanja bio olakšan rad. 

Ovo je zaključak s treninga kojem su prisustvovali zaposleni u Direktoratu za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, uključujući i one u OKC 112, komandiri i službenici lokalnih službi zaštite i spašavanja iz Podgorice, Danilovgrada, Kolašina i Bara, Gorske službe spašavanja, Zavoda za hitnu medicinsku pomoć i Uprave policije. U toku treninga učesnici su dobili više informacija o modelima pristupa osobama s invaliditetom, potrebama OSI, načinima obezbjeđivanja i pružanja podrške u situacijama rizika, s ciljem izjednačavanja mogućnosti i zaštite integriteta OSI. 

Potrebno je da država donese protokol o postupanju prema OSI u situacijama rizika i drugim vanrednim, kriznim i humanitarnim situacijama, a da kroz planove zaštite i spašavanja sve javne ustanove u posebnom segmentu definišu procedure i načine pružanja podrške i pomoći OSI. 

S druge strane, takve edukacije potrebne su i samim osobama s invaliditetom kako bi i samozaštita i preventiva bila na adekvatnijem nivou. Takođe, službenici lokalnih službi zaštite i spašavanja ističu da je neophodan registar osoba s invaliditetom kako bi u vanrednim i kriznim situacijama pravovremeno imali informaciju o tome kome je pružanje pomoći prioritet, i gdje i da li se osobe s invaliditetom nalaze u nekom prostoru gdje je potrebno pružiti pomoć i zaštitu.

Poseban segment treninga bio je posvećen pristupačnosti kao preduslovu bezbjednosti i dostojanstva OSI, te načinima komunikacije i asistencije OSI.  Lokalne službe zaštite i spašavanja su podijelile iskustva pružanja podrške i pomoći osobama s invaliditetom koje one nekada vrše i u redovnim situacijama upravo zbog nepristupačnosti i drugih vidova barijera s kojima se OSI suočavaju. 

Predstavnici lokalnih službi pozvali su UMHCG da predavanja održi u svim službama na terenu, kako bi se njihovi zaposleni neposredno upoznali s potrebama OSI, dok je istaknut i značaj i uloga medija u edukacijama i širenju informacija na pristupačan i razumljiv način, uz posebno naglašenu važnost blagovremenog i pravovremenog informisanja. 

Sve navedeno doprinijelo bi da OSI manje budu izložene riziku i ugrožene, te da se u značajnijem sprovode preventivne aktivnosti a ne one koje se odnose na saniranje posljedica. 

Trening je organizovan u Podgorici, a na njemu je učestvovalo 19 učesnika, iako je projektom planirano njih 15, što govori o velikom interesovanju učesnika.

Aktivnost je dio projekta 112 – koraci ka sigurnOStI koji Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore sprovodi uz finansijsku podršku Ministarstva unutrašnjih poslova posredstvom Konkursa za raspodjelu sredstava Fonda sredstava za zaštitu i spašavanje.

Pročitano 2471 put(a)

Back to top