sreda, 01 jul 2020 06:28

Misija OEBS-a u Crnoj Gori podržava razgovore Državne izborne komisije i Saveza slijepih Crne Gore o pristupačnosti biračkih mjesta

Autor:

Obezbijediti pristupačnost biračkih mjesta za sve birače od suštinske je važnosti i predstavlja odgovornost izbornih komisija. To je zaključak učesnika radionice koju je Savez slijepih Crne Gore organizovao za predstavnike Državne izborne komisije Crne Gore 30. juna u Podgorici.

Koordinatorka projekta u Savezu slijepih Crne Gore Katarina Bigović objasnila je da je ova radionica dio projekta „Izaberi pristupačnost“ koji podržava Evropski savez slijepih. Projekat proučava praksu, rješenja i mogućnosti za poboljšanje učešća osoba sa invaliditetom u političkom i javnom životu u Crnoj Gori.

Predsjednik Državne izborne komisije Aleksa Ivanović kazao je da je u konsultacijama sa opštinskim izbornim komisijama pregledan zakonski okvir i naglasio njihovu odgovornost da osobama sa invaliditetom bude omogućeno da glasaju nezavisno i tajno. Ivanović je ohrabrio Savez slijepih da direktno sarađuju sa opštinskim izbornim komisijama kako bi zajednički identifikovali biračka mjesta koja bi mogla biti prilagođena i pristupačna.

Izvršna direktorica Udruženja mladih sa hendikepom Marina Vujačić izrazila je nadu da će kroz radionice poput ove, osobe s invaliditetom prepoznati kako da slobodno i nezavisno ostvare svoje pravo glasa i aktivno učestvuju u političkom životu.

Menadžerka programa za demokratizaciju u Misiji OEBS-a, Lia Magnaguagno, kazala je: Pravo da se glasa samostalno i tajno predstavlja kamen temeljac svake demokratije. Ona je podsjetila da je Misija podržala Državnu izbornu komisiju u izradi Strategije za osobe s invaliditetom, kao i pokrenula konsultacije sa opštinskim izbornim komisijama kako bi se osigurala pristupačnost biračkih mjesta.

Misija OEBS-a u Crnoj Gori ostaje posvećena promociji prava osoba s invaliditetom i nastoji da pomogne u uklanjanju barijera koje sprječavaju njihovo puno učešće kao glasača i kandidata.

Izvor: www.osce.org 

Pročitano 2088 put(a)

Back to top