ponedeljak, 20 jul 2020 09:13

CIL Srbija: „Svaki glas se broji, a svaka odluka se tiče naše zajedničke budućnosti“

Autor:

Borba za prisustvo u političkom odlučivanju i borba za osnovna prava koja zakonom pripadaju svakom građaninu i građanki, pa tako i osobama s invaliditetom, neće prestati nakon održanih izbora u Srbiji. Put do potpune inkluzije ove grupe građana je nerazumljivo težak i nepotrebno onemogućen nebrigom i ignorisanjem.

Svi punoljetni građani imaju pravo glasa, bez obzira na razlike koje postoje među njima u klasnom, ekonomskom, rasnom, nacionalnom i drugom pogledu.

Zašto smo onda u situaciji da neprekidno moramo da se borimo i tražimo da osobe s invaliditetom ostvare svoja biračka prava?

Konkretno, kada se više kandidata iz ove grupacije uključi u politički život zemlje, samim tim će se i osnovne, svakodnevne potrebe ove grupe građana poboljšati.

Nažalost, u situaciji smo da ovu podrazumevajuću istinu ponavljamo glasno i neprekidno kako bi osobe s invaliditetom uživale osnovna prava i kako bi se poboljšao njihov samostalni život, koji je u ovom trenutku ispod zadovoljavajućeg nivoa.

Možda je zato baš sada idealan trenutak da se nadležni po ko zna koji put podsjete, dovoljno rano, i da počnu proces prilagođavanja izbornih mjesta osobama s invaliditetom. Takođe, svi predizborni programi, ali i političke i debatne emisije, moraju biti pristupačne osobama s senzornim invaliditetom. Na ovaj način svaki pojedinac će se osećati komotnije i slobodno pri donošenju svoje samostalne političke odluke, jer će na taj način vladati svim potrebnim informacijama i neće gubiti vrijeme smišljajući kako da izvede sâm čin glasanja, da li je prostorija opremljena dovoljno širokim ulazom da mogu da prođu kolica za kretanje, da li je dovoljno osvijetljena kako bi osobe s oštećenjem vida mogle da se lakše kreću i da li postoji pisani dokument koji se može pročitati ukoliko su glasači osobe s oštećenjem sluha.

Mnogi aktuelni političari ni ne primjećuju da postoji problem na ovom mjestu, jer osobe s invaliditetom u cilju preživljavanja razvijaju sopstvene mreže i načine da se izbore sa svim ograničenjima svakodnevnog života. Zato apelujemo i na političare, ali i na građane, da osvijeste postojanje problema ove grupe svojih sunarodnika i da zajedno ravnopravno uđemo u sledeće izbore.

Svaki glas se broji, a svaka odluka se tiče naše zajedničke budućnosti.

Izvor: www.nedeljnik.rs 

Pročitano 1060 put(a)

Back to top