petak, 27 novembar 2020 11:44

Gutereš: U prvom planu treba da budu žene kao liderke, u borbu uključiti i muškarce

Autor:

Širom svijeta, nasilje nad ženama i djevojčicama stoji na putu ostvarivanju ljudskih prava, izjavio je danas Antonio Gutereš (Antonio Guterres), generalni sekretar Ujedinjenih nacija.

On je naveo da je pandemija COVID-19 još jasnije ukazala na taj problem, kao i na potrebu da svi, u cijelom svijetu i na svim nivoima, hitno preduzmu mjere u borbi protiv njega. Socijalne i ekonomske posljedice pandemije, istakao je, u većoj mjeri se odražavaju na žene i djevojčice – guraju ih u siromaštvo, a rizik nasilja nad njima je sve veći.

„U aprilu ove godine, apelovao sam na međunarodnu zajednicu da za sva vremena zaustavi tu tihu pandemiju rodno zasnovanog nasilja. Danas ponovo, još glasnije, upućujem taj apel“, rekao je on.

Gutereš je napomenuo da svjetska zajednica treba da sasluša glasove i iskustva žena i djevojčica i da uvaži njihove potrebe, posebno kada je riječ o onima koje su preživjele nasilje ili su izložene višestrukoj ili intersekcijskoj diskriminaciji.

Osim toga, naveo je, potrebno je da u traganju za rješenjima u prvi plan stavimo žene kao liderke i da u borbu uključimo muškarce.

„Među preduzetim mjerama mora da bude i obezbjeđivanje predvidljivih i fleksibilnih izvora finansiranja za organizacije za zaštitu prava žena, koje u krizama često reaguju na prvoj liniji. Neophodno je da usluge za žene koje su preživjele nasilje i dalje budu na raspolaganju, uz odgovarajuće resurse i mjere reagovanja u oblasti zdravstva, socijalne zaštite i pravosuđa“, istakao je on.

Te mjere, kako je rekao, ne treba da budu orijentisane samo ka intervencijama nakon što se nasilje već dogodilo, već i ka prevenciji nasilja, što obuhvata i rad na prevazilaženju društvenih normi i neravnoteže moći, a policija i pravosuđe treba da obezbijede da učinioci odgovaraju za svoja djela i prekinu praksu nekažnjavanja.

„Na ovaj dan, pozivam sve nas da se sa još više riješenosti uhvatimo u koštac sa rodno zasnovanim nasiljem da bismo ga zauvijek iskorijenili“, pozvao je Gutereš.

*Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, 25. novembar, obilježava se svuda u svijetu. Prvi put je ustanovljen 25. novembra 1981. u Bogoti, u znak sjećanja na sestre Mirabel koje su brutalno ubijene u Dominikanskoj Republici 1960. Datum su prihvatile Ujedinjene nacije 1990. kada je službeno potvrđen kao „međunarodni dan eliminacije nasilja nad ženama“.

Izvor: www.danas.rs , www.izjzkg.rs 

Pročitano 947 put(a)

Back to top