ponedeljak, 04 maj 2020 08:16

Nova tehnologija vraća dodir pomoću čipa i računara

Written by

Ijanu Burkhartu (Ian Burkhart) (28), nakon povrede leđne moždine, prilikom koje je nestala funkcija desne ruke, vraćen je osjećaj dodira pomoću čipa i računara jer mu je mozak spojen na računar putem interfejsa mozak-računar (BCI). Ekipa istraživača iz Battellea i Medicinskog centra Univerziteta Ohio State vratili su osjećaj dodira u ruku učesnika istraživanja nakon povrede kičmene moždine. Tehnologija koristi neuronske signale koji su toliko sitni da se ne mogu uočiti i pojačava ih vještačkim senzornim povratnim informacijama, što rezultira izuzetno obogaćenom motoričkom funkcijom. Uređaj koji su razvili djeluje kroz mrežu elektroda na njegovoj koži i čipa ugrađenog u motorni korteks. Žice za usmjeravanje signala pokreta od mozga do mišića zaobilaze povrede leđne moždine. To Burkhartu omogućava dovoljno kontrole nad rukom da podigne šoljicu kafe, provuče kreditnu karticu i svira Guitar Hero.

Istraživači su otkrili da neuronski signal toliko malen, da ga mozak nije mogao uočiti i dalje dolazi do mozga, mada Burkhart u ruci nije osjećao gotovo ništa. Ali i za osobe  poput Burkharta, koji imaju 'klinički potpunu' povredu leđne moždine, gotovo uvijek postoji nekoliko netaknutih živčanih vlakana. Trebalo je samo pojačati te signale do nivoa da mozak reaguje na njih. Ti, subperceptivni dodirni signali, vještački su poslati nazad koristeći haptičke povratne informacije. Riječ je o osjećaju koji podsjeća na vibracije mobilnog telefona ili kontrolera koji igraču pruža osjećaj da radi nešto. objašnjavaju istraživači. 

Napredna tehnologija - BCI omogućila je Burkhartu da pouzdano detektuje stvari dodirom: u budućnosti će se to koristiti za pronalaženje i podizanje predmeta koje ne vidi. To je ujedno prvi BCI koji omogućuje istovremeno obnavljanje pokreta i osjećaja dodira, što pruža bolji osjećaj kontrole i ubrzava pokrete. Ta poboljšanja omogućavaju sistemu BCI da pravilno procijeni koliki pritisak treba da se koristi pri rukovanju predmetom ili uzimanju u ruku; lagan dodir za hvatanje krhkih predmeta i čvršći stisak kad se rukom uzima nešto teško.

Naučnici sad pokušavaju razviti sistem koji će jednako dobro funkcionisati u laboratorijskim uslovima i u svakodnevnom životu. Rade i na sistemu sljedeće generacije u kojem će se potrebne elektrode i senzori lako moći staviti i skinuti. Ideja im je sve to povezati s tabletom, a ne samo sa stolnim računarom, kako bi uređaj bio što mobilniji.

Video možete pogledati ispod teksta:

Pripremila: Dalida Rastoder

Izvor: portal Analitika

Pročitano 1996 put(a)

Media

Back to top