utorak, 05 maj 2020 09:40

Građanski biro Bara prilagođen za osobe s invaliditetom

Autor:

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević kazao je da je period od zatvaranja Građanskog biora, od 18. marta do danas, iskorišćen na pravi način, i da su prostorije Građanskog biroa adaptirane s ciljem da taj prostor bude funkcionalniji za boravak i rad službenika, i da služi neposredno građanima za ostvarivanje njihovih prava.

“Poseban akcenat našeg djelovanja u prethodnih mjesec i po dana bilo je prilagođavanje prostorija Građanskog biroa licima s invaliditetom, tako da smo napravili posebnu, pristupnu rampu sa rukohvatima i taktilne staze za osobe s oštećenjem vida. Instalirali smo i poseban šalter za osobe s invaliditetom, a u prostoru oko Građanskog biroa adaptirali smo i poseban parking prostor sa silaznom i uzlaznom rampom rampa”, kazao je Raičević.

Radove na adaptaciji Građanskog biroa izvela je kompanija “Cerovo” iz Bara, sa kojom je Opština Bar zaključila ugovor o izvođenju ovih radova nakon sprovedenog odgovarajućeg postupka javne nabavke.

Raičevič je kazao i da je otvaranju Građanskog biroa prethodio period u kojem su svi službenici u Opštini Bar funkcionisali po posebnom režimu rotirajućih dežurstava, i da je rad sa strankama bio omogućen uz poseban režim.

“Ovom prilikom moram da istaknem da smo uspostavili jedan novim režim u tom periodu, gdje su stranke elektronskim putem slali svoje zahtjeve, i gdje je poseban akcenat stavljen na dio koji se odnosi na ostvarivanje prava socijalne zaštite. Tako su se zahtjevi za socijalna davanja nesmetano prilagali elektronskim putem, i oni su bili rješavani u skraćenoj proceduri”, istakao je Raičević.

On je pozvao građane da i dalje u maksimalnoj mjeri svoje potrebe pred organima lokalne uprave obavljaju elektronskim putem.

“Ovo jeste još jedna prilika da pozovem građane da koriste službene prostorije Opštine Bar, ali da se ipak još uvijek pridržavamo svih mjera i preporuka, i da se suzdržimo, ukoliko nema prijeke potrebe, da dolazimo ovdje. Službenici će biti maksimalno na raspolaganju, prije svega, na poštovanju svih preporuka NKT”, kazao je on.

Predsjednik Opštine Bar zahvalio je sugrađanima na odgovornom odnosu i poštovanju mjera prevencije u ovoj situaciji i kazao da je važno da se svi adaptiraju na život u izmijenjenim okolnostima izazvanim koronavirusom.

“Ovo je još jedna prilika da se zahvalim našim sugrađanima koji su vrlo odgovorno u prethodnom periodu postupali sa već pomenutim mjerama. Od juče sa zadovoljstvom možemo da konstatujemo da je naša barska bolnica - Korona free (fri) bolnica, nemamo više smještenih pacijenata sa koronavirusom. U danima koji su pred nama pokazaćemo još jedan visok stepen odgovornosti prema sebi i prema zajednici, i dalje ići u postepeno uklanjanje svih ovih mjera i preporuka koje dolaze od strane NKT. Polako se vraćati u normalu, uz obavezu da naučimo da živimo sa ovom opasnošću u narednom periodu, zaključio je Raičević.

Sekretarka za lokalnu samoupravu Svetlana Gažević kazala je da će režim rada Građanskog biroa podrazumijevati nošenje zaštitne opreme za sve zaposlene i korisnike usluga biroa.

Opština Bar obezbijediće besplatne maske svim građanima kojima to bude potrebno, kada budu dolazili u prostorije lokalne uprave.

“Za građane koje ne posjeduju zaštitne maske, obezbijedili smo besplatne maske na ulasku u Građanski biro i na ulazu u zgradi Opštine. Takođe, jedna od obaveza koju moramo svi da poštujemo je i dezinfekcija ruku, koja je organizovana takođe na ulazu u Građanski biro, službenom ulazu Opštine i na ulazu gdje su smještene kancelarije Komunalne policije i drugih organa, tako da bih zamolila građane i stranke da tu mjeru ispoštuju”, kazala je Gažević.

Ona je pojasnila da će Građanski biro raditi po uobičajenom radnom vremenu, od 8:30 do 14 časova svakog radnog dana i zamolila građane da se pridržavaju mjera prilikom korišćenja usluga biroa.

Izvor: portal RTCG

Pročitano 2582 put(a)

Back to top