ponedeljak, 14 decembar 2020 12:30

Unaprijediti pristupačnost u turizmu za OSI

Autor:

U okviru prekograničnog Instrument pretpristupne pomoći (IPA) projekta Ko.Ko Tur  (Co.Co Tour) održan je onlajn (online) trening Pristupačnost u turizmu, koji je okupio predstavnike državnih i lokalnih organa, privrednih subjekata, akademske zajednice i organizacija civilnog društva, saopštavaju iz Кancelarije za međunarodnu saradnju Opštine Herceg Novi, koja je bila jedan od učesnika.

Trening je sprovoden u organizaciji Agencije za lokalnu demokratiju iz Nikšića (ALD), a vodio ga je istaknuti italijanski ekspert za pristupačnost u turizmu Etore Ruđero (Ettore Ruggero).

Кako je kazao Ruđero, značaj popularizacije koncepta pristupačnosti u turizmu zasniva se na činjenici da veliki dio turističkog tržišta čine osobe s invaliditetom (OSI). Potrebno je raditi na podizanju svijesti  o njihovim pravima, a jedan od načina je i povećanje dostupnosti turističkih sadržaja za OSI.

Govoreći o izazovima s kojima se susreću OSI u Crnoj Gori, iz Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore su istakli da se mora pristupiti stvaranju odgovarajućih uslova koji bi omogućili OSI posjete muzejima, javnim ustanovama i sakralnim objektima.

Tokom treninga, ALD je predstavila Priručnik za pristupačnost u turizmu, koji je pripremila partnerska organizacija na projektu Magna Grecia Mare.

Prekogranični IPA projekat Ko.Ko Tur (Co.Co Tour) zasniva se na inovativnom pristupu u oblasti očuvanja i valorizacije kulturno-istorijskog nasljeđa, kao i razvoju turističkih potencijala. Кroz projekta će biti obnovljena i opremljena kuća nobelovca Iva Andrića na Toploj.  Ukupna vrijednost projekta prelazi 1.400.000 eura. Pored Opštine Herceg Novi partneri na projektu su: Albanski razvojni fond, Magna Grecia Mare, ALD Nikšić, Opština Himara i Opština Trikaze.


Izvor: www.radiojadran.com

Pročitano 1346 put(a)

Back to top