utorak, 19 januar 2021 09:49

Sastanak Evropskog foruma osoba s invaliditetom i predsjednika Evropskog parlamenta u susret desetogodišnjici stupanja na snagu Konvencije UN o pravima OSI

Written by

Predsjednik Evropskog parlamenta David Sasoli (David Sassoli) sastao se s predsjednikom Evropskog foruma osoba s invaliditetom (European Disability Forum – EDF) Janisom Vardakastanisom (Yannis Vardakastanis) da bi razgovarali o ulozi Evropskog parlamenta u osiguravanju zaštite i promocije ljudskih prava sto miliona osoba s invaliditetom. Tokom razgovora su takođe pomenuti i prioriteti evropskog pokreta osoba s invaliditetom, kao što je uticaj pandemije COVID-19 i nova Evropska strategija o pravima OSI. 

Tokom razgovora o Strategiji, predsjednik Sasoli je istakao svoju spremnost da organizuje sastanak s EDF-om i članovima nadležnih komiteta u Evropskom parlamentu nakon što Evropska komisija donese Strategiju u prvom kvartalu ove godine. Delegacija EDF-a je istakla uvjerenje da će Evropski parliament nastaviti da bude aktivan u ostvarivanju ciljeva Strategije. 

„Potrebni ste nam. Treba da povećamo mogućnosti institucija da reaguju. Sve inicijative Evropskog parlamenta treba da sadrže i osvrt na prava osoba s invaliditetom. Moramo biti uspješni na ovom polju da bi došlo do napretka“, izjavio je Sasoli. 

Predsjednik Sasoli je takođe naglasio važnost Konvencije UN o pravima osoba s invaliditetom za Evropsku uniju u prethodnih deset godina, i ponovio posvećenost Evropskog parlamenta da se bavi pravima osoba s invaliditetom u svom radu. Deseta godišnjica stupanja na snagu Konvencije biće obilježena 22. januara, a predsjednik Sasoli je smatra ključnom, te će tim povodom izdati saopštenje za javnost, uz nadu da će biti praćeno porukama predsjednika političkih grupa. 

U tom duhu, EDF je zatražio od predsjednika Sasolija da jača ulogu Evropskog parlamenta u uključivanju tema u vezi s invaliditetom u sve politike. Da bi se ostvario ovaj cilj, EDF, njegove članice, kao i neformalna grupa Evropskog parlamenta za prava osoba s invaliditetom više puta su izrazili očekivanje da se uspostavi kontakt tačka za pitanja invaliditeta koja bi se mogla transformisati u komitet, kao u parlamentima Grčke, Irske ili Španije. 

Predsjednik EDF-a je naglasio da je pandemija COVID-19 u znatnoj mjeri uticala na osobe s invaliditetom, njihove porodice i sve koji im pružaju podršku. Predsjednik Sasoli se saglasio, izjavivši da nijesu svi podjednako pogođeni pandemijom. 

„Svjedoci smo mnogih kršenja ljudskih prava OSI tokom krize, uključujući i one s tragičnim posljedicama. Evropski parlament, kao istinski predstavnička institucija evropskih građana, mora detaljno istražiti ove slučajeve i spriječiti da se ikad više ponove“, rekao je predsjednik EDF-a. Na ovu molbu, predsjednik Sasoli je obećao da će sa svojim timom provjeriti pravni osnov za osnivanje parlamentarnog tijela koje bi ispitalo ove slučajeve. 

Predsjednik Evropskog parlamenta istakao je važnost glasa osoba s invaliditetom na konferenciji o budućnosti Evropske unije. Takođe je pozvao na veće uključivanje EDF u dijalogu s Komitetom za ustavna pitanja (Committee on Constitutional Affairs (AFCO)) da bi se garantovalo pravo glasa svim osobama s invaliditetom.  

Na kraju, predsjednik EDF-a takođe je zatražio političku podršku gospodina Sasolija za organizaciju pete Evropske skupštine osoba s invaliditetom uz domaćinstvo Evropskog parlamenta čim situacija u EU to dozvoli. 

Izvor: Evropski forum osoba s invaliditetom 

Prevod s engleskog: Anđela Radovanović

Pročitano 1110 put(a)

Back to top