petak, 23 jul 2021 09:21

Umjesto starih grešaka, obrazovnom sistemu potrebni napredak, znanje i posvećenost

Written by

Predstavnici više nevladinih organizacija zatražili su danas od poslanika Skupštine Crne Gore da učine sve što je u njihovoj moći i da od predstavnika Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta zahtijevaju obavezivanje tog resora da se posveti jednom od ključnih segmenata društva – na prvom mjestu pripremi nove školske godine i gradnji nepartitokratskog sistema koji će moći da osmisli i realizuje kvalitetne promjene.  

U dopisu koji zajednički potpisuju udruženje Roditelji, Prosvjetna zajednica Crne Gore,  Akcija za ljudska prava (HRA), Centar za prava djeteta, Juventas, Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG), Forum MNE, Unija srednjoškolaca Crne Gore i Društvo defektologa ocjenjuje se da je crnogorski obrazovni sistem pred brojnim izazovima već duže vrijeme, i nažalost nije se uspio izboriti sa značajnim dijelom tih izazova.

„Umjesto toga, dodatno je opterećen posljednjih mjeseci. Slabe tačke i greške koje su do sada bile dio obrazovnog sistema su nam poznate, zbog čega moramo da se posvetimo upravo njihovom prevazilaženju, a ne da nastavljamo sličnu praksu kao do sada. Neposvećenost promjenama koje bi djeci, prosvjetnim radnicima i roditeljima konačno mogle donijeti napredak, znanje i posvećenost, pozivaju na hitnu reakciju. Da li je moguće da se nakon najkompleksnije školske godine ikada, a mjesec prije početka nove, bavimo nastavljanjem politizacije zapošljavanja u obrazovnim ustanovama?! Da li smo nesvjesni koliko nam je političko zapošljavanje lošeg donijelo u obrazovanju do sada“, navodi se u dopisu upućenom poslanicima.  

Predstavnici NVO ocjenjuju da ni prethodnih godina nijesu izglasani pravični zakoni, koji je trebalo da omoguće da se uprave škola biraju na osnovu stručnih kvalifikacija i da se sprovedi obrazovna refoma koja će dati kvantitativne i kvalitativne rezultate.

„Nijeste adekvatno reagovali kada su nam djeca i prosvjetni radnici i roditelji funkcionisali u eksperimentalnim uslovima i nikad većim socijalnim i obrazovnim razlikama u toku prošle školske godine. Sada morate reagovati jer ne smijemo dozvoliti da se nastave eksperimenti nad našom djecom, koja za oko mjesec treba da se vrate u školske klupe, a niko ne zna kako. Niti postoji plan, niti je zacrtan cilj, a ako ih ima, javnost nije sa njima upoznata jer Ministarstvo sa javnostima šturo komunicira“, stoji u dopisu.

Djeluje, kako ocjenjuju, da ni premijer ni potpredsjednik Vlade ujedno i predsjednik Savjeta za prava djeteta, nemaju vremena time da se bave, iako se prevashodno na njih na vrijeme apelovalo. Umjesto odgovora njihove službe su obavijestile su javnost o kolektivnom odmoru kompletne Vlade i njenih resora u toku avgusta, što je dodatno, smatraju u NVO sektoru, podstaklo neizvjesnost koje ne nedostaje od početka epidemije. 

Zbog svega navedenog, potpisnici apeluju na poslanike da u Parlamentu od resornog Ministarstva zatraže odgovore na sljedeća pitanja:

– Koji i kakvi modeli organizacije nastave su previđeni za narednu školsku godinu?

– Da li postoji Protokol o postupanju u kriznim situcijama (zdravstvena kriza) i da li su osigurani uslovi da kao takav bude primjenjiv

– Da li će biti obezbijeđena sredstva za rad i poštovanje epidemioloških mjera?

– Da li će škole imati na raspolaganju resurse neophodne za organizaciju nastave?

– Hoće li sva djeca dobiti besplatne udžbenike?

– Na koji način i kako će biti promijenjen obrazovani model za djecu s  invaliditetom u toku onlajn (online) nastave, a u odnosu na prethodnu školsku godinu?

– Da li će budžet za prosvjetu biti transparentno raspoređen, i određeni prioriteti u finansiranju kako bi se djeci i nastavnicima stvorili osnovni uslovi za rad u eri informatike, a posebno u toku online nastave?

– Da li je u planu da se započne sa procesom saradnje resornog Ministarstva sa nastavicima/učenicima i školama/vrtićima i na koji način?

– Da li će i kako biti obezbijeđena autonomija u radu prosvjetnim radnicima koji su neposredni učesnici nastavnog procesa i obezbijediti im se egzistencija u skladu sa ulogom koju imaju u društvu?

– Kada će biti izmijenjen Zakon o vaspitanju i obrazovanju djece sa posebnim obrazovnim potrebama kako bi se obezbijedilo zapošljavanje asistenata u nastavi na osnovu ugovora o radu na neodređeno vrijeme, umjesto kao što je do sada slučaj, na osnovu ugovora koji važe “najduže do kraja nastavne godine”.

Od poslanika je zatraženo i iniciranje izmjena Opšteg zakona o obrazovanju kojim će se izbor direktora ubuduće urediti na način koji će garantovati transparentnost, profesionalizaciju i depolitizaciju, a na osnovu predloga prosvjetnih radnika, stručne zajednice i nevladinih organizacija.

„Podsjećamo da su takvi zahtjevi i prethodnih deset godina poslanicima poslati više puta upravo od prosvjetnih radnika, stručne zajednice i nevladinih organizacija“, zaključuje se u dopisu upućenom poslanicima.


Izvor: portal
Roditelji.me

Priredila: Anđela Miličić

Pročitano 1219 put(a)

Back to top