petak, 06 jul 2018 15:35

Multisenzorni ples Mane Hašimoto

Written by

Mana Hašimoto je koreografkinja i plesačica iz Njujorka. Njena četrnaestogodišnja karijera odvela ju je iz rodnog Tokija na scene širom svijeta. Iako je u plesu sve vizualno i ogledala su svuda jer plesač mora biti svjestan kako izgleda na sceni, Mana nije razmišljala o drugoj karijeri, nego o istraživanju drugih čula za ples.

„Nikada mi nije palo na pamet da više neću moći da plešem. Kada mi je vid bio potpuno oštećen, i dalje sam nosila svoje plesne cipele u rancu gdje god da sam išla, nadajući se da ću naći mjesto za ples“.

Kada ju je bliska prijateljica pozvala na čas klasičnog baleta, rado je prihvatila. Bio je to čas na kome je shvatila da, ako dodirne tijelo drugog plesača i prati njegove pokrete, lako može da savlada nove plesne vještine.

„Dok sam eksperimentisala i iznova učila ples putem dodira, shvatila sam da mi posmatranje prstima pruža direktnije informacije od onih koje sam dobijala fizičkim očima. Osjećala sam dinamiku pokreta kroz kičmu plesača, mogla sam da osjetim tok energije i da doživim slike koje nastaju u njihovim umovima. Bio je to bogat i moćan način da se iskusi ljudsko tijelo i pokret“, objasnila je Mana.

Od tada se posvetila spajanju senzornog iskustva osoba s oštećenim vidom, plesnih iskustava i pokreta. Njena koreografija istražuje iskustvo žene s oštećenjem vida koja u svom umjetničkom izrazu koristi mnoga čula. Pokrenula je radionice pod nazivom "Ples bez vida", na kojima se pokret istražuje čulima dodira i mirisa.  Osobe bez oštećenja vida na radionicama nose povez preko očiju, kako bi proširile svoj kreativni horizont. Od tada do danas, na radionicama je učestvovalo na hiljade ljudi iz svih krajeva svijeta.

Mana kontinuirano stvara plesne performanse koji povezuju ljude različitih sposobnosti. Osobe s invaliditetom imaju ključni udio u kreiranju multikulturalnosti, iako su često nedovoljno prisutne na sceni savremenog plesa.

„Ples je sam po sebi čudo. Koreografija i solo nastup je način traganja za odgovorima na velika pitanja: Odakle potičem? Kuda idem? Zašto sam tu?“, kazala je Mana.

Pripremila: Anđela Miličić

Izvor: www.portaloinvalidnosti.net

Pročitano 878 put(a)

Back to top