utorak, 13 april 2021 12:07

SAOPŠTENJE: UMHCG ORGANIZOVALO TRENING ZA UMREŽAVANJE MLADIH I VRŠNJAČKU PODRŠKU

Written by

Mladi s invaliditetom i mladi bez invaliditeta uzrasta 15 – 30 godina, učenici iz različitih srednjih škola (Bar, Berane, Tivat, Plav, Pljevlja, Rožaje, Cetinje) kao i studenti iz Bijelog Polja, Podgorice i Ulcinja u protekla tri dana edukovani su o modelima pristupa invaliditetu i uticaju primjene različitih modela na odnos prema osobama s invaliditetom, procjeni potreba mladih s invaliditetom, i pružanju vršnjačke podrške mladima. 

Na ovaj način uticalo se na poboljšanje vještina tolerancije, razumjevanja i prihvatanja različitosti kod adolescenata i mladih uzrasta 15 – 30 godina.


Trening za umrežavanje mladih i vršnjačku podršku pohađalo je 16 učesnika/ca u periodu 8 - 11. aprila 2021. u Budvi. Trening se sastojao iz teorijskog i praktičnog dijela, a pratile su ga i radionice, prikazivanje filmova, vježbe i rad u grupama. Mladi s invaliditetom i mladi bez invaliditeta su se upoznali s temama, kao što su: Istorijat ljudskih prava, s posebnim naglaskom na prava OSI, Od sažaljenja i herojstva do jednakosti - modeli pristupa invaliditetu, Nastanak pokreta za prava mladih s invaliditetom, Filozofija samostalnog života i servisi podrške, Osmišljavanje i pokretanje građanskih inicijativa i volonterskih akcija, Invaliditet u očima medija, Izjednačavanje mogućnosti ili abilizam, Inkluzivno obrazovanje, (Samo)procjena potreba OSI, i Kultura, kreativnost i OSI.

Trening je otvorila Marina Vujačić, izvršna direktorica UMHCG (ujedno i jedna od trenerica). Takođe, u okviru ova tri dana predavači su bili i Anđela Radovanović, programska menadžerka, Milica Marđokić, koordinatorka servisa podrške i Miloš Marković, izvršni direktor NVO Aktivna zona.

Na Treningu su se učesnici pored opštih tema iz oblasti invaliditeta upoznali i s procjenom potreba za podrškom kod mladih s invaliditetom, načinima pružanja vršnjačke podrške, i adekvatnoj komunikaciji sa svojim vršnjacima iz različitih društvenih grupa. Nakon treninga, planirano je uključivanje mladih s invaliditetom i mladih bez invaliditeta u postojeću Mrežu volontera, a ovom aktivnošću želimo da proširimo postojeću Mrežu i uključimo mlade s invaliditetom i mlade bez invaliditeta uzrasta 18 – 30 godina. Takođe, izrađen je video poziv kroz koji mladi s invaliditetom dobijaju informacije o tome kako i na koji način da se priključe Mreži volontera i postanu njeni članovi ili korisnici.


Trening je organizovalo Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore, kao jednu od aktivnosti projekta Mladi za Stvarnu Inkluziju, finansiranog od strane Uprave za sport i mlade, posredstvom Konkursa u oblasti društvene brige o mladima.

Pročitano 1656 put(a)

Media

Back to top