nedelja, 05 avgust 2018 21:06

"Uhvati film" od ove godine i u Kotoru

Autor:

 

Ukupno 34 filma, iz 22 zemlje svijeta, biće prikazana na ovogodišnjem 16. Međunarodnom filmskom festivalu Uhvati sa mnom ovaj dan/Uhvati film, koji se održava od 24. do 30. septembra u Kulturnom centru Novog Sada. Za filmske takmičarske dane Festivala stručni žiri je od 636 pristiglih filmova odabrao one najbolje.

Neposredno pred početak ovogodišnjeg Festivala, u okviru Novosadskih filmskih karavana Uhvati film Novosađani će imati priliku da pogledaju najbolje filmove sa prethodnog Festivala. U udaljenijim djelovima novosadske opštine organizovaće se jednosatne projekcije izabranih festivalskih filmova, nakon čega slijedi diskusija s publikom. Projekat se realizuje u cilju decentralizacije kulturne ponude u Novom Sadu, uz podršku Gradske uprave za kulturu, prateći moto ovogodišnjih Uhvati film projekcija: da kultuni sadržaji moraju biti pristupačni i dostupni svima, jer #KulturaJeZaSve.

Uhvati film jedini je regionalni filmski festival o invalidnosti. Već 16 godina uspješno se održava u Novom Sadu, u organizaciji KAO Parnasa; od 2011. realizuje se u Rijeci, pod organizacijom Udruge Spirit; od 2017. u Banja Luci pod vođstvom Humanitarne organizacije Partner; a od ove godine premijerno i u Kotoru, u realizaciji nevladinog udruženja ART 365 iz Podgorice. Selektovani filmovi biće prikazani na 16. Filmskom festivalu Uhvati film u Novom Sadu i ulaze u uži izbor za prikazivanje u Banja Luci, Rijeci i Kotoru, kao i u okviru Filmskih karavana – projekcija izabranih filmova u gradovima Srbije i Hrvatske.

Filmski festival Uhvati film održava s jedinstvenim ciljem da informiše javnost o životu, aktivnostima, pravima i dostignućima osoba s invaliditetom, čime se utiče na promjene u stavovima ljudi u vezi s osobama s invaliditetom, bolje razumijevanje i prihvatanje različitosti, kao i stvaranje uslova za veću vidljivost i uključivanje osoba s invaliditetom u sve sfere društvenog života.

Ovogodišnju realizaciju Festivala podržali su Ministarstvo kulture i informisanja, Pokrajinski sekretarijat za kulturu i informisanje i odnose s verskim zajednicama i ERSTE banka.

U Kotoru filmovi će najvjerovatnije biti prikazani u oktobru 2018. ukoliko organizatori obezbijede podršku donatora.

Pripremila: Anđela Miličić

Izvor: portaloinvalidnosti.net

Pročitano 959 put(a)

Back to top