subota, 08 jul 2017 14:58

Modna kolekcija za žene s dijabetesom

Autor:

Natali Balman iz Mančestera u dvadestoj je dobila dijagnozu dijabetesa tipa 1.  što je značilo da nakon svakog obroka i pića mora da primi insulin. Potiče iz porodice muzičara i svira saksofon, ali nije htjela da nastavi tradiciju u porodici, već se okrenula modnom dizajnu.

“Kada sam bila mala, ujak mi je govorio: Dok god nikoga ne povrijeđuješ, radi šta god želiš! Ne moraš nikome da se povinuješ, niti ikoga da pratiš. Nađi nešto što voliš i radi to”.

To je i učinila. Cilj njene modne kolekcije je da pomogne ženama s dijabetesom da imaju samopouzdanja.

“Počela sam da razmišljam: kako da iz loše situacije napravim nešto dobro? Nije bilo prijatno odlaziti u javni toalet u klubu ili restoranu, skidati svu tu odeću i dati sebi dozu insulin”, kazala je Natali.

Tako je  počela da dizajnira odjeću sa otvorima i skrivenim džepovima, za žene koje same sebi daju injekcije ili nose medicinske uređaje. Dio prihoda od njene prve kolekcije donira se za istraživanja dijabetesa.

“Mislim da moda nikada zapravo nije uzimala zdravlje u obzir”, kazala je.

Činjenica da Natali dnevno daje sebi šest ili sedam injekcija, umanjivala je svaki njen pokušaj da se osjeća lijepom i ženstvenom, bez obzira na sve napore uložene u odjeću i šminku. Mnoge žene koje imaju dijabetes  kriju  strahujući od osude okoline.

Sa druge strane žene koje su probale novu modnu kolekciju tvrde da im donosi osećaj slobode.


Pripremila: Anđela Miličić

Izvor: www.portalinvalidnost.net

Pročitano 244 put(a)

Back to top