petak, 19 maj 2017 16:13

Umjetnost vitiliga

Autor:

Bila je djevojčica kada joj je identifikovan vitiligo (stanje koje utiče na pigmentaciju kože). U početku  je to bilo vidljivo samo na koljenima i laktovima, a kako je odrastala, koža na licu počela je da gubi boju, naročito u predjelu oko očiju. Lauren Elsi danas ima 25 godina i ekspertkinja je za šminkanje. Ne koristi šminku da bi prekrila vitilgo, nego da ga naglasi.

"Nisam imala na koga da se ugledam kao dijete", objašnjava zašto joj je u početku bilo teško da prihvati svoju jedinstvenu ljepotu.

Sada je sama uzor onima koji se osjećaju drugačije i nedostaje im samopouzdanje da to prihvate. Ljepota nije u savršenstvu, nego u različitosti i samopouzdanju.

Iako je manekenka Vini Harlou doprinijela vidljivosti osoba sa vitiligom, još uvijek se na manjak pigmenta gleda kao "nedostatak" koji treba pokriti. U svijetu ljepote, kozmetike i šminke, nema dovoljno osoba s vitiligom.

Lauren godinama koristi Instagram kao alatku za prihvatanje vitiliga. Njen profil je svojevrstan foto-dnevnik njenog umjetničkog razvoja, kroz mnogobrojne šminkerske eksperimente. Instagram doživljava kao pozitivnu virtualnu zajednicu i podrška koju tamo dobija pomogla joj je u izgradnji samopouzdanja.

"Volim glamurozne poslovne žene, naročito one koje se otvoreno izjašnjavaju kao feministkinje i izazivaju društvene norme. Divim se Amber Rose i Bei Badgirl, jer ispoljavaju toliko ženstvenosti i ljepote, a otvoreno se suprotstavljaju normativima. Dopada mi se što imaju glas i ne plaše se da ga upotrebe. Uz sve to, uspješne su, rade ono što vole", kazala je Lauren.

Pripremila: Anđela Miličić

Izvor: www.portalinvalidnost.net

Pročitano 393 put(a)

Back to top