petak, 24 avgust 2018 18:27

Angel Gufria – "bionićka" glumica

Autor:

Angel Gufria (Angel Giuffria) rođena je s jednom rukom. U to vrijeme proteze nisu bile ni nalik današnjim dostignućima visoke tehnologije. Dok je bila devojčica, nije joj bilo lako da povjeruje da je uopšte moguće da postane glumica jer u pop kulturi nije bilo ljudi s fizički vidljivim  invaliditetom. U tinejdžerskim danima, pozvana je da bude dublerka u jednom vesternu.

 „Govorim za sebe da sam bionična glumica jer mi karijera nije krenula dok nisam dobila protezu. Uzbuđivala me je pomisao da postoji filmski lik s jednom rukom“.

Nažalost, roditelji joj nisu dozvolili da odsustvuje iz škole, ali je to bilo dovoljno da prepozna šta želi da radi.

Angel  je dugo nosila realističnu protezu koja je izgledala kao prava ruka, ali nije imala gotovo nikakve funkcije.

 „Vjerovala sam da je to moj put do glume. Zavaraću ih! Shvatila sam da, kad god bih dobila priliku, vrata bi mi se brzo zatvarala jer su se osjetili prevarenim, ili su bili konzervativni, ili nisam odgovarla za taj projekat. Tako nisam mogla da dođem na audiciju za nešto što nije napisano. Kada sam prije četiri godine dobila bioničnu protezu, bila sam sigurna: – Ovo sam ja i neću to da krijem!

Pojavljivala se u vojnim filmovima, a ove godine je prvi put dobila ulogu za koju inicijalno nije osmišljeno da ima invaliditet.

„Mislili su da je moja ruka odličan dodatak – zaista upotpunjuje priču i dinamičnu prirodu karaktera!“.

Angel želi multidimenzionalne likove, predstavljene na isti način kao što su predstavljene osobe bez invaliditeta, višeslojne i kompleksne.

„Svaki napor da svijet oko sebe predstavite boljim napraviće razliku i učiniće svijet boljim. Zaista u to vjerujem i to se dešava… dešava se i neću odustati dok se ne desi“, poručila je ona.

Pripremila: Anđela Miličić

Izvor: portaloinvlidnosti.net

 

Pročitano 736 put(a)

Back to top