četvrtak, 06 septembar 2018 20:05

Aleksndra Kutas: „Sama sam sebi konkurencija“

Autor:

Aleksandra Kutas rođena je u ukrajinskom gradu Dnjepar 1993. Još kao srednjoškolka počela je da se bavi novinarstvom i da se pojavljuje na televiziji. Školovanje je nastavila na studijama psihologije. Za svijet mode zainteresovala se prije šest godina, kada joj je u kafiću neočekivano prišla fotografkinja i ponudila joj foto sesiju. Radila je s različitim brendovima, fotografima i magazinima, ali neke modne agencije i dalje joj govore:

“Veoma si lijepa i dopadaju nam se tvoje fotografije, ali nažalost, ne mislimo da je tržište spremno za manekenke s invaliditetom.“

O svojim počečima Aleksandra kaže: “Nisam razmišljala da bi to mogla da mi bude profesija jer nije bilo modela koji koriste kolica u vrijeme kada sam počinjala. Vjerujem da svijet postaje spreman za to.”

Modna fotografija je za Aleksandru mogućnost da promijeni percepciju drugih o osobama s invaliditetom. Prikazujući konvencionalnu ljepotu, nada se da će podstaći prevazilaženje stereotipa. Biti model je mogućnost za istraživanje različitih strana sebe.

“Moda nije samo pitanje lijepe ojdeće, već odraz društva u kome živimo.” 

 Aleksandra  ujedno radi i kao savjetnica za pristupačnost u svom rodnom gradu, gde su rampe i liftovi za osobe s invaliditetom rijetka pojava. Ustanovila je nekoliko prioriteta: podsticaj preduzećima da povećaju pristupačnost, onlajn mapa (ne)pristupačnosti koja će identifikovati područja na kojima je najveća potreba za adaptacijom, treninzi i edukacije o tim temama.

“Uvijek sam željela dvije stvari: prvo, da budem srećna i drugo, da uradim najbolje što mogu s onim što imam. Drugi modeli se upinju da budu neobični. Što se mene tiče, samo treba da budem ono što jesam jer to je već neobično. Sama sam sebi konkurencija.”

Pripremila: Anđela Miličić

Izvor: portaloinvalidnosti 

Pročitano 775 put(a)

Back to top