ponedeljak, 18 mart 2019 21:43

7 poznatih osoba s Daun sindromom

Autor:

Povodom 21. marta Dana osoba s Daun sindromom, predstavljamo sedam uspješnih i poznatih osoba s Daun sindromom.

 

Ángela Bachiller

Prva osoba s Daun koja je izabrana za članicu Savjeta grada Valjadolida u rodnoj Španiji (2013). Radila je kao administrativna asistentkinja Departmana za socijalnu brigu i porodicu. Posvećena je ostvarivanju prava osoba s invaliditetom da glasaju. Cilj joj je da napravi razliku u životima osoba s invaliditetom i da edukuje opštu populaciju o Daun sindromu.

 

Michael Johnson

Poznati slikar koji iza sebe ima više od 500 poručenih portreta. Samouk je. Pored izložbi, radovi su mu se pojavili na naslovnoj strani Američkog žurnala za javno zdravlje.

 

Jamie Brewer

Prva manekenka s Daun sindromom koja se pojavila na Njujorškoj nedelji mode. Pored sjajnih postignuća u svijetu mode i glume, zaslužna je za ukidanje riječi retard iz teksaškog državnog zakona. Aktivno zastupa prava osoba s intelektualnim invaliditetom.


Pablo Pineda

Prvi Evropljanin s Daun sindromom koji ima fakultetsku diplomu. Završio je psihologiju i često drži javne govore o invalidnosti i obrazovanju. Proslavljen je i kao glumac. U španskom filmu Yo Tambien (Ja, takođe) glumi mladića sa Daun sindromom koji je zaljubljen u neurotipičnu ženu i nagrađen je za tu ulogu.

 

Bernadette Resha

Umjetnica, violinistkinja i slikarka. Radovi joj se pojavljuju u televizijskim emisijama, muzičkim spotovima, reklamama i magazinima. Od ranih dana ohrabrivana je da slika u terapijske svrhe. Razvila je jedinstven stil i umjetnost je postala integralni dio njenog života.

 

Tim Harris

Vlasnik najprijateljskijeg restorana otvorenog u Novom Meksiku, pod nazivom Timovo mesto. Na meniju su bili i besplatni zagrljaji. Da bi ostvario svoj san, radio je u različitim restoranima i učio kako se vodi posao. Osnovao je i fondaciju za podršku osobama s invaliditetom koje žele da pokrenu sopstveni posao.

 

Noelia Garella

Prva osoba s Daun sindromom zaposlena u obrazovnom sistemu Argentine. Kao devojčici uskraćivano joj je pravo na obrazovanje. Danas radi sa dvogodišnjom i trogodišnjom djecom koju uči da čitaju i slušaju. – Divno je kada se rodi neko kao što sam ja – kaže.

 

Izvor: Portal o invalidnosti

 

 

 

Pročitano 251 put(a)

Back to top