ponedeljak, 23 jul 2018 11:09

Osam interesantnih činjenica o Vinsentu van Gogu (Vincent Willem van Gogh)

Autor:

 

1. Naslikao je skoro 900 slika za 10 godina

Do svoje dvadeset sedme oprobao se u nekoliko različitih poslova, a onda je napustio sve i usredsredio se na slikanje i crtanje. U narednih 10 godina naslikao je skoro 900 slika i 1100 radova na papiru.

2. Osoba je s mentalnim invaliditetom

Ovo je široko rasprostranjena činjenica, mada o detaljima niko ne može da govori sa sigurnošću. Poznato je da je imao halucinacije, depresiju i iznenadne napade (u nekim periodima, veoma učestale). Savremeni psihijatri pokušavali su da uspostave dijagnozu na osnovu tih simptoma: šizofrenija, bipolarni poremećaj, sifilis, hipergrafija, epilepsija temporalnog režnja… Moguće je da je imao kombinaciju ovih stanja. Mentalno zdravlje dodatno mu je bilo ugroženo načinom života.

3. Živio je na kafi, cigaretama i hlebu

Uprkos svom porijeklu, veći dio života proveo je u siromaštvu, preživljavajući na jeftinoj i oskudnoj hrani. Ishrana mu se mahom sastojala od hleba i kafe, pretjerivao je u alkoholu i rijetko se mogao vidjeti bez lule u ruci. Brat mu je čsto davao novac, ali je Vinsent, opsjednut umjetnošću, sve trošio na slikarski materijal. U trideset trećoj zdravlje mu se pogoršalo, a svom bratu je napisao da je za godinu dana svega 6 puta pojeo topao obrok.

4. Komšije su ga prozvale crvenokosim ludakom

Kako mu je mentalno zdravlje bilo slabo, u više navrata je bio u bolnici. Tokom godina, halucinacije i iluzije sve intenzivnije i češće su ga opsijedale, pa je počeo da privlači pažnju okruženja. Uplašeni njegovim ponašanjem, prozvali su ga crvenokosi ludak.  Kada se komšiluk udružio protiv njega i organizovao potpisivanje peticije,  policija ga je iselila iz kuće i ponovo vratila u bolnicu.

5. Istina o odjsečenom uhu ostaje nepoznata

Svi su čuli priču o tome da je odsjekao sebi uvo, ali detalji o tome šta se zaista dogodilo nisu potvrđeni. Najpopularnija verzija priče je da se posvađao s veoma bliskim prijateljem, Gogenom. Kako je svađa postajala sve žustrija, Vinsent je zaprijetio brijačem. Ali, nije napao Gogena, nego je odsekao sebi deo uha. Kasnije ga je zamotao u parče tkanine i poklonio seksualnoj radnici. Drugi istoričari tvrde da je Gogen, vješt mačevalac, odsjekao Vinsentu uho mačem, a posle svađe su zataškali događaj kako bi izbjegli policiju.

6. Zvezdana noć nastala je u azilu

Vinsent se nedugo zatim prijavio u azil, gde mu je dijagnostikovana akutna manija s opštim delirijumom. Srećom po njega, mogao je da nastavi s umjetničkim stvaranjem. Tamo je završio Zvezdanu noć, koja predstavlja različite dane i različita doba dana. Dok je sjedio i posmatrao kako se svijetlo i vremenske prilike mijenjaju, slikao je: izlazak sunca i mjeseca, sunčane, oblačne, vjetrovite i kišne dane. Nije bio zadovoljan onim što je nastalo.

 

7. Pionir postimpresionističkih selfija

Za samo tri godine naslikao je 43 autoportreta – ne iz sujete, nego iz nužde. Nije uvijek mogao da priušti da plati modela, nije poznavao mnogo ljudi, pa je slikao samog sebe. Na autoportretima je često neugledan i neobrijan, potonulih očiju, slabe vilice i bez zuba. Na nekoliko portreta ima zavoj preko uha (rađeni su neposredno posle incidenta). Kada nije imao novca za platno, slikao je sliku preko slike.

8. Upucao se… ili nije?!

U trideset sedmoj pušten je iz bonice i preselio se bliže svom bratu, ali mentalno zdravlje sve više mu se pogoršavalo. Pucao je sebi u grudi 29. jula 1890. Iako metak nije oštetio unutrašnje organe, ni kičmu, ljekari nisu uspeli da ga uklone. Umro je od inficirane rane dva dana kasnije. Iako je ova verzija o završetku Vinsentovog života najprihvaćenija, neki vjeruju da ga je upucao mladić iz komšiluka.

 

Pripremila: Anđela Miličić

Izvor: www.portaloinvalidnosti.net 

 

 

Pročitano 1153 put(a)

Back to top