ponedeljak, 25 maj 2020 09:19

Dječaka s invaliditetom izbacili iz kina jer se previše smijao

Autor:

Dječaka s invaliditetom, majku i brata poslali van iz dvorane za vrijeme Dumba.

Otići u kino s malim djetetom ponekad može biti naporno i izazovno, a ako je to još i dijete s invaliditetom, govorimo o pravoj maloj pustolovini.

Toga je bila svjesna i Dženifer Dali (Jennifer Daly) koja je svog tri i po godine starog sina odlučila povesti da pogledaju crtani Dumbo. Džonatan (Jonathan) je inače dijete niskog rasta, i koristi kolica. Takođe, on još uvijek ne može govoriti, pa svoje osjećaje zna iskazati zvukovima, na primjer smijehom.

Ipak, taj smijeh “presudio” je malenom Džonatanu, njegovoj mami i bratu koji su se jednog petka poslijepodne zaputili u kino u okolini Čikaga. Uživali su u Dumbu i otprilike sat vremena od početka filma, Džonatan se počeo smijati jer mu se, kako kaže njegova majka, očito sviđala predstava. Samo 10 minuta nakon, zaposleni iz kina im je saopštio da su dobili pritužbu zbog buke.

Dženifer Dali je komentarisala da postoji niz načina kako ljudima saopštiti takvo nešto. Možete to reći majci i zamoliti je da nešto preduzme ili je pak samo obavijestiti da je pritužba došla. Ali, Dženifer misli, zamoliti majku i dijete da napuste kino usred predstave i to dječje na kojoj se dijete smijalo, zaista nije pravi način.

- Nisam mogla vjerovati da me izbacuju, preplavio me je bijes. U svoje 43 godine nikada nisam izbačena iz kina – ispričala je Dali, dodajući da ju je osoblje takođe obavijestilo o filmovima prilagođenima djeci s invaliditetom i njihovim porodicama, za koje ne vrijede ovakva pravila o buci i tokom kojih se djeca mogu slobodno izraziti na bilo koji način.

- U tom trenutku mi nije bilo ni do čega. Morala sam spakovati Džonatana i drugog sina. Izabrala sam sjedišta pri vrhu, odmah do prolaza kako njegova kolica i boca s kiseonikom ne bi nikome smetali. Ipak mi je bilo teško, trajalo je vječnost, a osoblje me je požurivalo – požalila se Dali na Facebook stranici kina. Kaže, plakala je cijelo vrijeme, a iako su joj ponudili da se vrati u kino neki drugi dan, nije bila raspoložena. –

- Znate li vi koliko je meni teško bilo spakovati njih dvojicu i dovesti ih ovamo? Takođe, radim puno radno vrijeme i nemam vremena- kazala je osoblju kina.

Njezin post uskoro je postao viralan.

  • Nekome je telefon stalno zvonio, neko je svijetlio ekranom telefona po kinu, neki su pričali, ali mene ste izbacili. Ozbiljno? – pojadala se Dženifer nadalje u svojem postu.

Mediji koji su prenijeli njenu priču obratili su se spomenutom kinu, tražeći objašnjenje, a dobili su odgovor kako su menadžeru kina za vrijeme predstave stigle “brojne pritužbe zbog buke koja nije prestajala”.

  • Želimo svima omogućiti jednak doživljaj gledanja filma, a buka je to ometala. Proizvoditi takvu buku za vrijeme filma nije dozvoljeno – stajalo je u izjavi koja je pristigla.

Dali je ipak objasnila da od kina ne želi nikakve kompenzacije, već samo da bolje istreniraju osoblje: da budu ljubazniji i da se malo stave u tuđu kožu prije nego što donesu zaključke iznenada. 

 

Izvor: www.djecjaposla.com/

Pročitano 3094 put(a)

Back to top