sreda, 16 decembar 2020 11:06

Prvo zaštitno odijelo proizvodiće osobe s invaliditetom

Autor:

„Osobe s invaliditetom (OSI) u Srbiji će proizvoditi prvo zaštitno odijelo za tržište Njemačke. To je vijest na koju smo svi ponosni“, izjavila je Jelica Stamenković, vlasnica preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Budućnost pet iz Jagodine.

„U aprilu 2019. pokrenuli smo proizvodnju zaštitne odjeće, a naša zaštitna odjeća će se već 2022. naći na njemačkom tržištu. Osobe s invaliditetom će praviti zaštitno odijelo najvećeg kvaliteta, za građevinare, električare, varioce, za sve one kojima je potreban najviši stepen zaštite u obavljanju poslova“, rekla je Stamenković.

Govoreći na panelu Šta si radio u pandemiji, tata posljedice krize na ranjive grupe u društvu, Stamenković je naglasiila da su OSI koje rade u preduzeću, od početka pandemije, nisu razmišljali o sebi već samo kako da naprave što više zaštitnih maski.

Vlasnica ovog preduzeća zahvalila se Vladi i Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja na podršci, dobro postavljenom regulatornom okviru i svoj pomoći koju pružaju.

„U ovakvom okruženju sve je do nas i naših ideja, razvojnih planova i strategija. Mi u Budućnosti pet smo spremni za novo vrijeme i zato sa novim projektima ponosno idemo naprijed. Sav profit koji se eventualno ostvari mi reinvestiramo, radimo sve da zaposlimo nove osobe s invaliditetom ili da kupimo nove mašine i automatizacijom olakšamo rad osoba s invaliditetom“, rekla je Stamenković.

Preduzeće za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom Budućnost pet iz Jagodine osnovano je s ciljem pružanja pomoći OSI kroz zapošljavanje, njihovo osposobljavanje i ostvarivanje boljeg životnog standarda.

Na samom početku pandemije ovo preduzeće zaustavilo je svoju redovnu proizvodnju i otpočelo je proizvodnju više od 30 hiljada besplatnih zaštitnih maski, koje su kasnije donirane gerontološkim centrima širom Srbije.


Izvor: www.blic.rs

Pročitano 2281 put(a)

Back to top