utorak, 29 mart 2022 10:42

Inkluzivni filmski kamp „Uhvati film 2022“

Autor:

Nevladino udruženje Art 365 i producentska kuća Live production raspisali su Javni poziv za učešće u projektu Inkluzivni filmski kamp Uhvati film 2022 koji će se realizovati tokom aprila u Pljevljima.

Inkluzivni filmski kamp Uhvati film 2022 predstavlja profesionalni program koji pomaže osobama s invaliditetom u učenju filmske produkcije, razvoju filmskog projekta i ovladavanju vještinama za pozicije koje im mogu pomoći pri zapošljavanju u filmskoj i medijskoj industriji.

Polaznici inkluzivnog filmskog kampa su srednjoškolci i osobe s invaliditetom iz lokalne zajednice, dok su predavači filmski stvaraoci iz zemlje i regiona.

U aprilu će uslijediti filmske radionice na kojima će polaznici/e učiti o scenariju, snimanju, produkciji, režiji, montaži i postoprodukciji kratkih filmova. Prateći savremene tehnologije i upotrebu video materijala na društvenim mrežama planirano je da finalni produkt kampa budu kratkometražni igrani i dokumentarni filmovi na temu invaliditeta. Radionice će voditi reditelj Sead Šabotić i dramaturškinja Teodora Kipa.

Kroz segment  Filmsko iskustvo prijatelja (Friends film experience) polaznicima će svoja iskustva iz svijeta filma približiti renomirani glumci, reditelji, producenti i scenaristi iz zemlje i regiona.

Glavni cilj projekta je smanjenje socijalne distance prema osobama s invaliditetom u Crnoj Gori i stvaranje uslova za veću vidljivost i uključivanje OSI u filmske projekte kroz filmsku umjetnost (putem promovisanja potencijala osoba s invaliditetom), a zajedno s učenicima srednjih škola iz Pljevalja.

Program podstiče komunikaciju, samopouzdanje i saradnju kroz digitalno filmsko stvaranje i umrežavanje s profesionalcima iz svijeta kinematografije.

Filmovi koji nastanu u okviru Inkluzivnog filmskog kampa Uhvati film 2022 biće prikazani na Filmskom festivalu „Uhvati film“ u Kotoru.

Prijave sa kraćom biografijom i kontakt podacima treba dostaviti na mail Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. do 31. marta 2022. godine. Broj mjesta je ograničen.

Inkluzivni filmski kamp Uhvati film 2022 podržan je od strane Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta i JU Centar za kulturu Pljevlja. Realizaciju projekta pomogli su i Rudnik uglja Pljevlja i O.D.Najo Commerce Trebovina.

Projekat je dio regionalne mreže Filmski festival Uhvati film koji realizuju partnerske organizacije iz regiona K.A.O Parnas Novi Sad, Udruga Spirit Rijeka, HO Partner Banja Luka i NVU Art 365 iz Podgorice.

 

Izvor: Saopštenje za javnost NVU Art 365

Priredila: Anđela Miličić

Pročitano 889 put(a)

Back to top