četvrtak, 12 januar 2023 07:30

Tomić: Čeka nas izazovna i nadam se istorijska godina

Written by

Crnogorske sportiste s invaliditetom u predolimpijskoj, 2023. očekuje nastup na tri svjetska i pet evropskih prvenstava, kao i učešće na prvoj Šahovskoj olimpijadi, najavio je predsjednik Paraolimpijskog komiteta (POK) Igor Tomić.

On je kazao da je cilj u 2023. jasan – da se godina završi sa što više kvalifikovanih sportista za Paraolimpijske igre u Parizu.

“Čeka nas još jedna izazovna, nadam se istorijska, uvijek u olimpijskim i paraolimpijskim ciklusima, najteža pretparaolimpijska 2023. Nevjerovatan broj događaja širom planete očekuje naše sportiste i nadam se da ćemo biti spremni da budemo dostojni svih izazova koji nas očekuju u ovoj godini. Prije svega mislim na globalna takmičenja, koja će ujedno biti i kvalifikaciona za Igre u Parizu 2024. godine”, rekao je Tomić u intervjuu agenciji MINA.

On je naglasio da je predviđeno da sportisti nastupe na osam evropskih i svjetskih prvenstava, kao i na prvoj Šahovskoj olimpijadi za osobe s invaliditetom, koja će krajem januara biti održana u Beogradu.

“Svjetsko prvenstvo (SP) u kraljici sportova, najmnogoljudnijoj sportskoj priči u paraolimpizmu, biće ove godine održano od 8. do 17. jula u Parizu. Mančester je, krajem jula i početkom avgusta, domaćin najboljim svjetskim paraplivačima, a plan je da prvi put nastupimo i na šampionatu svijeta u zimskim sportovima, u španskoj La Molini, gdje bi sredinom marta u snoubordu trebao da debituje Andrej Šibalić“, rekao je Tomić.

Prema njegovim riječima, veliki izazov čeka stonotenisere Filipa Radovića i Luku Bakića na Evropskom prvenstvu (EP), od 5. do 9. septembra u Šefildu, na kojem je planiran i debitantski nastup Slobodanke Gurešić.

“Evropska komntinentalna takmičenja biće održana i u paradžudou, parabiciklizmu i parastreljapštvu, gdje ćemo imati svoje predstavnike, u avgustu u holandskom Roterdamu. Jedan od najvećih izazova je i nastup golbal reprezentacije, tipičnog paraolimpijskog sporta, na EP A divizije, čiji će domaćin biti poznat u februaru“, rekao je Tomić.

On je naglasio da je ambicija POK da bude organizator tog takmičenja.

“Nadam se da ponudu i tehničke uslove koje će ponuditi POK, uz podršku Ministarstva sporta i mladih, uvažiti Svjetska asocijacije sportova za osobe sa smetnjama vida i da ćemo dobiti organizaciju. Siguran sam da Crna Gora ima kapaciteta da, kada je golbal u pitanju, bude domaćin na najvećem mogućem nivou i postavi nove standarde. To smo dokazali i prošlog ljeta kada smo bili u Nikšiću domaćini jednog od kvalifikacionih turnira Lige šampiona u golbalu“, rekao je Tomić.

On je, govoreći o planovima za ovu godinu, kazao da je pored tih velikih takmičenja planirano učešće i na više sankcionisanih i Gran pri turnira, međunarodnih i regionalnih takmičenja.

Prema njegovim riječima, programom rada predviđeno je i da Crna Gora bude domaćin nekoliko interesantnih događaja sporta osoba sa invaliditetom.

“Bićemo domaćini i dva turnira košarke u kolicima u regionalnim takmičenjima – NLB i Balkanskoj ligi, u kojima su naši košarkaši sjajno otvorili sezonu. Planirano je da Stonoteniski savez, uz našu podršku, bude domaćin drugog sankcionisanog međunarodnog turnira, početkom maja u Podgorici. Prvi put na otvorenom bazenu Sportskog centra Morača biće održano sankcionisano paraplivačko prvenstvo, čiji će se rezultati vrednovati za igre u Parizu. Organizovaćemo i tradicionalne međunarodne turnire u sjedećoj odbojci – Memorijal Mira Topović u Pljevljima, kao i Podgorica open u stonom tenisu“, rekao je Tomić.

On vjeruje da će POK, kao i prethodne godine, oboriti rekord po broju organizovanih i takmičenja na kojima su nastupili crnogorski sportisti. Tomić je saopštio da je odlukom Upravnog odbora (UO) kompletiran stručni tim POK za 2023, sa tendencijom da to bude do kraja paraolimpijskog ciklusa.

“Novo lice u trofejnoj parastonitenis reprezentaciji je trener Vladimir Marić, koji će naslijediti legendarnog Nikolaea Lupuleskog, koji je donio puno radosti crnogorskom paraolimpijskom sportu od 2015. godine. Nova energija, mladi čovjek sa velikim igračkim i trenerskim iskustvom. Nadamo se da će unijeti novu živost u crnogorskoj reprezentaciji i nastaviti trofejni put Filipa Radovića i Luke Bakića, ali i ostalih“, rekao je Tomić.

On je istakao da će rad u stonoteniskoj reprezentaciji nastaviti iskusni stručnjak Čedomir Damjanović.

“Trofejni stručnjak Veljko Čegar, uz Miloša Ranitovića i moju malenkost, radiće sa našim paratletičarima. Trofejni selektor u golbalu Nikola Čurović ove godine dobiće i zvanično pojačanje u stručnom štabu, asistenta i kondicionog trenera Branislava Bulatovića, Nikola Mišurović i Vlado Nikolić nastavljaju priču sa košarkašima, a Ivana Malić sa sjedećom odbojkom“, rekao je Tomić.

Govoreći o paradžudo reprezentaciji, koju je do sada pionirski i veoma uspješno vodio Enes Camić iz Bijelog Polja, Tomić je saopštio da će kormilo najvjerovatnije preuzeti Ilija Vukotić.

“Sa Boškom Radulovićem, olimpijcem i već dokazanim trenerom u paraplivanju, oformljen je moćan tim kada je u pitanju struka, na koji sam izuzetno ponosan i koji je jak temelj za nastavak sjajnih rezultata crnogorskih paraolimpijaca u 2023. Pomenuću i parastrijelce koji se pripremaju za veliko takmičenje, a sa kojima rade iskusni majstori streljaštva Stanko Laban i Željko Božović“, rekao je Tomić.

Prvi čovjek krovne asocijacije sporta osoba s inavliditetom sa velikim optimizmom očekuje progres zimskih sportova u intenzivnoj saradnji sa Skijaškim savezom Crne Gore, koji je već oformio paraski sekciju, kojoj će mnogo značiti iskustvo Pavla Kasoma.

Tomić je saopštio je da je zaključak UO da se ove godine temeljno i detaljno uđe u proces pisanja strategije razvoja parasporta u Crnoj Gori za period od 2024. do 2032.

“Želja je da napravimo ozbiljan dokument i jaku osnovu, na čijim će se temeljima nastaviti nevjerovatno progresivna priča crnogorskog paraolimpijskog sporta. U tome će nam, siguran sam, pomoći nove izmjene Zakona o sportu. Nemam dileme da će se sa posebnim senzibilitetom gledati na sve što je uradio POK i da će se sa pravim zakonskim rješenjima njegova pozicija u sistemu crnogorskog sporta dodatno osnažiti i osigurati“, rekao je Tomić.

On je naglasio da je POK posebno ponosan na svoje sponzore i prijatelje, kao i da vjeruje da će i u ovoj godini biti proširen sponzorski pul. Komentarišući planove i ciljeve za ovu godinu, on je naglasio da su ambiciozni, ali ne i lako ostvarljivi.

“To kažem iz razloga što su kriterijumi za sticanje paraolimpijske vize mnogo strožiji od onih u Tokiju. Nije ni čudo, imajući u vidu sa kakvim progresom ide paraolimpijski sport u svijetu. Kriterijumi moraju biti strožiji i teži. Mi smo svjesni toga, ali i činjenice da imamo snagu da se uhvatimo u koštac sa najvećim mogućim standardima i normama. Želimo da naša delegacija u Parizu bude reprezentativna i da pokuša da ponovi rezultat iz Tokija, iz kojeg je stigla i prva paraolimpijska medalja”, zaključio je Tomić.

Izvor: CDM portal

Pripremila: Anđela Miličić

Pročitano 543 put(a)

Back to top