22 jun 2018
petak, 28 jun 2013 06:37

Luj Braj-tvorac Brajevog pisma

Postavio 
Ocijenite ovaj tekst
(0 glasova)

Luj Braj je rođen 4. januara 1809. godine u mjestu Kupvre, nedaleko od Pariza. Nesrećnim slučajem ostao je bez vida već u trećoj godini tako da je u početku sticao znanje samo usmenim putem. Među svojim drugovima izdvajao se po lakom i brzom učenju, tako da je sa deset godina dobio stipendiju od Kraljevskog udruženja za omladinu s oštećenjem vida u Parizu, gdje nastavlja školovanje.

U novoj školi većina nastavnika se samo usmeno obraćala đacima i učila ih čitanju ispupčenih slova po metodi koju je uveo osnivač škole Valentin Oi. Pošto su se ispupčena slova dobijala otiskivanjem bakarne žice na papiru, ovaj sistem nije omogućavao studentima da nauče da pišu. Pored ovog metoda postojao je i sistem za "noćno pisanje", koji je izmislio kapetan francuske armije Šarl Barbije. Ovaj sistem od 12 ispupčenih tačaka koristili su vojnici na bojnom polju za prenošenje tajnih informacija jer nije podrazumevao usmenu komunikaciju. Luj Braj se sa ovim sistemom upoznao 1821. godine kada je kapetan Barbije posetio školu za decu  s oštećenjem vida u Parizu. Za nepune tri godine Luj Braj je stvorio novi sistem za pisanje namenjen osobama s oštećenjem vida time što je sveo dvanaest Barbijeovih tačaka na šest i izvršio popravke koje su omogućile brže čitanje.

Brajevu azbuku objavio je 1829. godine pod nazivom „Metod za pisanje reči, muzike i višeglasja uz pomoć tačaka”, namenjenu i priređenu za osobe s oštećenjem vida. Godine 1837. svojoj azbuci pridodaje simbole za matematiku i muziku. Međutim, javnost je bila skeptična prema njegovoj azbuci, pa su đaci sami morali da uče  Brajevu azbuku. Njegov sistem pisanja za osobe s oštećenjem vida u Francuskoj je zvanično priznat 1854. dvije godine posle njegove smrtiNakon završetka studija Luj Braj je predavao na Kraljevskom institutu u Parizu. Pored toga bio je vrstan violončelista i orguljaš, pa je svirao orgulje u crkvama širom Francuske. Braj je umro od tuberkuloze u Parizu 1852. godine. Na stogodišnjicu smrti, 1952. godine, njegovo telo je ekshumirano i sa počastima ponovo sahranjeno u Panteonu u Parizu.

 Izvor: www.magazin.invalidnost.net

 

"Izvorni članak u Politici povodom 200 godina rođenja Luja Braja"

Pročitano 1966 puta Posljednja izmjena ponedeljak, 08 jul 2013 07:05
Ulogujte se da bi komentarisaliLogin to post comments

DisabilityINFO aplikacije

Video nedjelje

Posjetioci i posjetiteljke

Ko je na mreži: 75 gostiju i nema prijavljenih članova