28 maj 2018

Vlada od osoba s invaliditetom otela 19,8 miliona

Postavio/la 
Ocijenite ovaj tekst
(0 glasova)

Kako saznajemo iz izvora Vlada je od osoba s invaliditetom otela 19,8 miliona eura. Ovo je prevazišlo sve granice zloupotrebe i dobrog ukusa, jer je Vlada otela novac ugroženoj kategoriji stanovništva, kazala je Snežana Jonica u saopštenju.

U periodu od 23. maja 2009. do 25. aprila 2013. godine u Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje lica s invaliditetom uplaćeno je 21.186.623,20 eura, a za realizaciju programa profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja tih lica utrošeno je svega 1.319.620,66 eura. Taj podatak saopšten je juče na sjednici Odbora za ljudska prava koji je usvojio finalni Izvještaj o zaštiti od diskriminacije tokom 2012. godine, koji je dostavio zaštitnik ljudskih prava i sloboda. Poslanik SNP-a Snežana Jonica istakla je da je poražavajući podatak da je osobama sa smetnjama u razvoju Vlada uzela 19.867.003 eura, a da se pritom stalno govori i tome kako nedostaje novca da se unaprijedi njihov položaj - kako navode u saopštenju. 

U izvještaju je evidentirano da se na evidenciji Zavoda za zapošljavanje nalazi 1 967 lica s invaliditetom. Sredstva Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje lica s invaliditetom se obezbjeđuju iz posebnog doprinosa koji uplaćuju poslodavci u državni budžet.

Zamjenik ombudsmana Marijana Laković kazala je da je diskriminacija i dalje veoma prisutna. Najdiskriminisanije manjinske kategorije stanovništva su Romi, lica s invaliditetom, LGBT osobe, ali i žene, starije osobe i pripadnici manjinskih nacionalnih zajednica. Zaštitnik bilježi relativno mali broj prijavljenih slučajeva diskriminacije, što je i dalje posledica nedovoljnog poznavanja ljudskih prava i mehanizama zaštite, kao i prisutnog straha građana da prijave ovu pojavu kazala je Laković.

U izvještaju je konstatovano da je tokom 2012. godine sudovima u Crnoj Gori prijavljeno 12, a policiji u Podgorici 18 slučajeva diskriminacije. Laković je kazala da postoji nesrazmjera u učestalosti diskriminacije i broja prijava. Ona je istakla i da su žene često diskriminisane u ostvarivanju radnih prava, te da su mnoge neinformisane kako da se zaštite. Poslanik Demokratskog fronta Ljiljana Ðurašković kazala je da je nepravedno što ne postoji ustanova za liječenje zavisnica od droga. Poslanici su na jučerašnjoj sjednici jednoglasno podržali Izvještaj o radu Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore za 2012. godinu, a konstatovali su daje ta ustanova uradila mnogo s obzirom na budžet. Pomoćnik ministra ljudskih i manjinskih prava Sabahudin Delić kazao je da se Romi i Egipćani nalaze u krajnje nezavidnom položaju jer je većina neobrazovana i nezaposlena.

Svega 25 odsto romskih mališana je u vrtićima, a tokom protekle školske godine u osnovne škole išlo je 1.853 djece. Takođe, radi se i program obučavanja odraslih koji je prošlo 392 lica, a u program sprovođenja politike aktivnog zapošljavanja uključeno je 88 lica kazao je Delić u saopštenju DN Dana.

Izvor: DN Dan

Pročitano 1497 puta Posljednja izmjena petak, 19 jul 2013 11:53
Ulogujte se da bi komentarisaliLogin to post comments

DisabilityINFO aplikacije

Video nedjelje

Posjetioci i posjetiteljke

Ko je na mreži: 36 gostiju i nema prijavljenih članova