28 maj 2018
petak, 01 novembar 2013 17:43

Evropska Komisija izvještava konkretnije o stanju u oblasti prava osoba s invaliditetom

Postavio 
Ocijenite ovaj tekst
(0 glasova)

Po nalazu Evropske komisije ostvarivanje ljudskih prava osoba s invaliditetom i socijalno ugroženih grupa građana nije unaprijeđeno u odnosu na isti period prošle godine.

Kako se navodi u prevodu Izvještaja o napretku Crne Gore za 2013. godinu situacija socijalno ugroženih i/ili lica sa invaliditetom se nije poboljšala. U izvještaju se između ostalog navodi da je izmijenjen Zakon o uređenju prostora i izgradnji objekata. Kako navode izmjenama su predviđene "neke mjere za unapređenje pristupa objektima za lica smanjene pokretljivosti. Ipak, sveukupni pristup objektima, uključujući obrazovne i medicinske ustanove, ostaje razlog za zabrinutost." Neizbježno je zaključiti da se ova rečenica ponavlja iz izvještaja u izvještaj i nadamo se da će u budućim izvještajima biti sve konkretnija. 

Takođe se ističe da, Zakon o zabrani diskriminacije lica sa invaliditetom sadrži niz nedostataka i treba da bude izmijenjen i dopunjen. Po prvi put se u izvještaju EK navodi i činjenica o zloupotrebama novca koji se kao poseban doprinos uplaćuje u Fond za zapošljavanje i profesionalnu rehabilitaciju lica s invaliditetom. "Finansijska podrška koja se uplaćuje poslodavcima za zapošljavanje lica sa invaliditetom nije dovoljno zaštićena od nenamjenske upotrebe. Mehanizmi za monitoring i sankcionisanje u ovoj oblasti su i dalje nedostatni."

Ipak, nedostaci su prisutni i kod zaštite ljudskih prava od strane pravosudnih i organa za sprovođenje zakona, naročito u pogledu ugroženih grupa, posebno Roma, LGBT i lica sa invaliditetom, navodi se u prevodu Izvještaja objavljenog na sajtu Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija. 

Detaljnije prevod Izvještaja možete pogledati na linku: http://www.mvpei.gov.me/vijesti/132512/Prevod-Izvjestaja-EK-o-napretku-CG-za-2013.html

Pripremila: Marina Vujačić

Izvor: www.mvpei.gov.me

 

 

Pročitano 1880 puta Posljednja izmjena sreda, 02 septembar 2015 18:29
Ulogujte se da bi komentarisaliLogin to post comments

DisabilityINFO aplikacije

Video nedjelje

Posjetioci i posjetiteljke

Ko je na mreži: 63 gostiju i nema prijavljenih članova