Željko

Željko

Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG), nakon seta aktivnosti pripreme za zapošljavanje, potpisalo je ugovor o radu sa šest novih osoba s invaliditetom zapošljenih kroz projekat Press to Work – Klikni i pro(radi)

Osobe s invaliditetom će u UMHCG biti angažovane do kraja trajanja projekta, uz mogućnost produžetka radnog angažmana. Na ovaj način, zaposleni će sticati i razvijati radne navike, upoznavati se s procesom rada u nevladinom sektoru i pravima osoba s invalditetom. Svim zaposlenima su, radi olakšavanja tranzicije s tržišta rada u radni proces, dodijeljeni mentori, koji prate njihov rad i pružaju im potrebnu podršku, obučavaju ih, i prate i nagdledaju u procesu rada. 

Projektom su bile obuhvaćene nezaposlene OSI koje su uključene u aktivnostima pripreme za zapošljavanje, proces zapošljavanja i rada, te praćenje u toku rada. Na ovaj način, teži se doprinijeti smanjenju socijalne isključenosti OSI, otvaranju novih radnih mjesta i podizanju svijesti poslodavaca, porodica, donosilaca odluka i šire javnosti o benefitima zapošljavanja OSI. 

U okviru projekta UMHCG sprovodi i Servis za zapošljavanje. Servis podrazumijeva informisanje, povezivanje OSI i poslodavaca, i u saradnji s njima obezbjeđivanje mogućnosti za obavljanje praktičnog rada i zaposlenja OSI. Takođe je njime predviđeno i davanje pravnih savjeta iz oblasti rada i zapošljavanja, konsultovanje i smjernice za ostvarivanje i zaštitu prava iz ove oblasti. Zbog toga, UMHCG poziva sve poslodavce i osobe s invaliditetom s teritorije Crne Gore da nam se obrate i iskoriste mogućnosti koje se kroz Servis pružaju. 

Zapošljavanje osoba s invaliditetom na otvorenom tržištu rada ključni je korak kojim se može ostvariti njihova potpuna uključenost u zajednicu, doprinijeti osamostaljivanju i stvaranju jednakih mogućnosti za sve. Tamo gdje je zapošljavanje OSI na otvorenom tržuištu rada neefikasno i teže izvodljivo neophodno je stvoriti mogućnosti za otvaranje i rad posebnih organizacija za zapošljavanje i to: radnih centara, zaštitnih pogona i zaštitnih radionica, zbog čega pozivamo državu da konačno posle više od 10 godina pristupi ovom važnom zadatku. 

Ekonomski razlozi i profit ne smiju biti izgovor da se zapošljavanje OSI izbjegava jer je nesaglediva šteta koju izolovanost čak i jedne osobe s invaliditetom ostavlja na cijelo društvo. Uostalom, poslodavci zapošljavanjem OSI mogu ostvariti značajne benefite po Zakonu o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju lica sa invaliditetom, i time biti oslobođeni plaćanja posebnog doprinosa u Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje. Zato je preporuka poslodavcima da umjesto plaćanja „penala“, daju šanse svima da nađu zaposlenje i na taj način realizuju svoje potencijale. U suprotnom, neprihvatljivo je navoditi da je u nekim sferama i oblastima zapošljavanje OSI nemoguće jer se takve kontatacije apsolutno ne temelje na činjenicama.

Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore navedeni projekat, čija je ključna svrha da doprinese unaprjeđenju mogućnosti za zapošljavanje osoba s invaliditetom (OSI) u Crnoj Gori, realizuje u saradnji s Televizijom Vijesti, uz finansijsku podršku Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, posredstvom Grant šema. Realizacija projekta je započeta 23. jula 2019. i trajaće do 23.  maja 2020. 

Aleksandra Pavićević, koordinatorka Servisa za zapošljavanje

Osobama s invaliditetom od nedavno su u prostorijama Ministarstva finansija na raspolaganju platforme i liftovi, čiju je ugradnju Uprava javnih radova realizovala u okviru Akcionog plana prilagođavanja objekata u javnoj upotrebi za pristup, kretanje i upotrebu licima sa invaliditetom i licima smanjene pokretljivosti iz 2014.

Vrijednost radova, koje je realizovalo cetinjsko preduzeće BomBeton, iznosila je nešto više od 125 hiljada eura, a sredstva je obezbijedila Vlada Crne Gore. Riječ je o jednom od nekoliko objekata državnih institucija, čiji će ulazi i unutrašnjost biti prilagođeni osobama s invaliditetom. Ovo je ujedno poslednji objekat obuhvaćen navedenim Akcionim planom koji je realizovan, umjesto godinu dana kako je planirano, punh šest godina. 

U toku je priprema tehničke dokumentacije za postavljanje platforme i montažu liftova u zgradi Predsjednika Crne Gore, staroj zgradi Vlade, Uprave carina, Ministarstva kulture na Cetinju, kao i u objektu državnih organa u Mojkovcu. Čim projekti dobiju saglasnost revidenta, Uprava javnih radova će objaviti postupak javne nabavke za izbor izvođača. Navedene aktivnosti su dio Akcionog plana koji je usvojen na poslednjoj sjednici Vlade u 2018.

Izvor: Ministarstva finansija

Pripremila: Marina Vujačić 

utorak, 14 januar 2020 09:50

Radović: Plasman u Tokio ispunjenje sna

Crnogorski stonoteniser, Filip Radović kazao je da bi plasmanom na Paraolimpijske igre ispunio svoj san, ali da se, ukoliko izbori olimpijsku vizu, u Tokiju neće zadovoljiti samo učešćem.

Srebrni sa Evropskog prvenstva u Heksingborgu naglasio je da bi sam plasman na Igre u Tokiju, imajući u vidu težinu sistema kvalifikacija, bio jedan od njegovih najznačajnijih rezultata u karijeri.

“San mi je da nastupim ove godine u Tokiju. To mi je ujedno i najveći cilj za 2020.. Ukoliko izborim plasman na Paraolimpijske igre definitivno se neću zadovoljiti samo učešćem, već ću učiniti sve da tamo odem kao konkurentan takmičar”, kazao je Radović.

On je u intervjuu agenciji MINA istakao da ima velike šanse da izbori plasman u Tokio, navodeći da, možda, već u februaru napravi odlučujući korak.

“Imam velike šanse, ali isto tako nemam pravo na loše partije u izazovima koji me očekuju već od početka februara. Trenutno zauzimam treće mjesto na Svjetskoj rang listi, a prvih šest igrača izboriće siguran plasman u Tokio”, rekao je Radović.

On je precizirao da do 31. marta mora odigrati još najmanje jedan turnir da bi ispunio minimalnu kvotu broja odigranih turnira koja je potrebna kao preduslov za svakog igrača.

“Prvi turnir očekuje me početkom februara u Egiptu. Dobrim rezultatom iz Aleksandrije mogao bih i konačno da obezbijedim vizu za Igre. U suprotnom, direktan plasman moraću da izborim u Italiji krajem marta”, kazao je Radović.

On je naglasio da će Tokio okupiti sve ono najbolje što paraolimpijski stoni tenis trenutno ima. 

“U tako jakoj konkurenciji, pored kvaliteta, potrebno je da se poklope sve kockice”, rekao je Radović.

Izvor: Agencija Min@

Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore je i ove godine uz podršku Glavnog grada Podgorica, a posredstvom Crvenog krsta Crne Gore, obezbijedilo  personalnu asistenciju za dvije korisnice usluga i aktivnosti Mobilnih timova. Projekat se sprovodi u saradnji s nevladinim organizacijama i udruženjima koja su prepoznata u radu iz oblasti zaštite osoba s invaliditetom.

Pored usluge personalne asistencije i ove godine se nastavljaju i druge zajedničke aktivnosti na pružanju usluga podrške za život u zajednici, usmjerene na procjenu potreba i poboljšanje kvaliteta života osoba s invaliditetom, kroz projekat Mobilni timovi – medijacija u zajednici za osobe sa invaliditetom.

Navedeni projekat podrazumijeva angažovanje stručnih članova mobilnog tima (socijalni radnik, psiholog i druga stručna lica), koji će nastaviti pružati usluge na terenu tokom 2020. i to za 19 osoba s invaliditetom koje su u 2019.  bile uključene u aktivnosti ovog projekta a korisnici su usluga UMHCG -a. Pored uključivanja navedenih osoba postoji mogućnost i za uključivanje većeg broja korisnika. U okviru ovih aktivnosti, sa stručnim timom je angažovana jedna osoba iz menadžmenta UMHCG -a.

Stručna lica u okviru Mobilnog tima će u nastavku realizacije projekta pružati usluge u dijelu psihosocijalne podrške, pomoći u kući i u porodicama, podrške u komunikaciji s nadležnim institucijama i individualan pristup korisniku i njegovim/njenim potrebama, kako bi se osoba s invaliditetom osnažila za što samostalnije funkcionisanje ali i za jačanje porodice.

Ove aktivnosti će trajati do kraja decembra 2020.

Back to top