četvrtak, 15 jun 2023 12:02

Ne dozvolimo da prepisivanje postane pravilo! Želimo društvo znanja!

Written by

Prosvjetni radnici, okupljeni u strukovnim udruženjima, i nevladine organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava, posebno djece, mladih i roditelja, organizuju protest u petak, 16. juna 2023. u 13.00 časova ispred Ministarstva prosvjete zbog ovogodišnjeg postupka ocjenjivanja i vrednovanja maturskog ispita za gimnazije i stručne škole.

Protestu će, kako je najavljeno, prisustvovati i članovi Komisije za ocjenjivanje maturskog ispita CSBH jezika i književnosti Ispitnog centra, koja je utvrdila nepravilnosti.

“Protestom želimo da poručimo da ne pristajemo na to da prepisivanje postane pravilo. Protestom insistiramo na tome da se hitno ispitaju postupci nadležnih. Protestom tražimo društvo znanja. Glavnom upravnom inspektoru i Vrhovnom državnom tužilaštvu dostavićemo zahtjev da se ispita postupanje Ministarstva prosvjete, Državne komisije za maturski ispit, uprava škola, kao i Ispitnog centra koji je naložio angažovanje novih ocjenjivača, odnosno cjelokupan postupak ocjenjivanja i vrednovanja maturskog/stručnog ispita. Od Osnovnog državnog tužilastva u Rožajama i Ministarstva prosvjete tražimo da hitno saopšte ko je odgovoran za propuste u organizaciji i grubo kršenje nadležnosti pri eksternoj provjeri znanja učenika 9. razreda osnovne škole iz predmeta Matematika, koja je trebalo da bude održana 20. aprila”, navodi se u saopštenju.

Sjutrašnji protest, do sada, su podržali: Prosvjetna zajednica Crne Gore, Komisija za ocjenjivanje maturskog/stručnog ispita CSHB jezika i književnosti, Udruženje profesora CSBG jezika i književnosti Biblios, Udruženje nastavnika matematike, Udruženje biologa Cellula, Udruženje nastavnika fizike FIZIS, JU Gimnazija Kotor, Nastavničko vijeće JU Gimnazija “Slobodan Škerović”  Podgorica, Nastavničko vijeće JU Gimnazija “Stojan Cerović” Nikšić, Udruženje Roditelji, Centar za građansko obrazovanje, Akcija za ljudska prava, NVO Juventas, Centar za građanske slobode, Mreža za mlade Crne Gore, Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG), NVO PRIMA, Građanska alijansa, Centar za monitoring i istraživanje, Forum MNE, Mreža za omladinski aktivizam i Centar za prava djeteta Crne Gore.                                       

“Svjesni smo, na šta smo više puta ukazivali prethodnih godina, da su propusti u organizaciji eskterne provjere znanja i maturskog ispita postojali i do sada, ali je činjenica je da su ove godine dostigli vrhunac. To što su se dešavali prethodnih godina ne umanjuje posljedice ovogodišnjeg postupanja i nereagovanje na očigledno prepisivanje, kojim se šalje opasno loša poruka savjesnoj djeci, mladima, njihovim nastavnicima i roditeljima”, navode organizatori.

S obzirom na aktuelnu političku situaciju i predstojeće konstituisanje vlasti, predloge u vezi sa organizacijom eksterne i maturske provjere znanja učenika, kao i sistema ocjenjivanja i unaprjeđenja sistema obrazovanja, dostaviće naknadno novom rukovodstvu Ministarstva prosvjete.


Izvor: Roditelji.me

Pročitano 457 put(a)

Back to top