četvrtak, 15 jun 2023 12:12

Vujačić: Birački odbori nezainteresovani, neobučeni ili neodgovorni

Written by

Vujačić je govoreći o svom iskustvu prilikom glasanja kazala da biračko mjesto nije bilo uređeno na način koji bi obezbjeđivao nesmetano pravo glasa osobama s invaliditetom, konkretno korisnicima kolica i osobama niskog rasta. 

„Već se birački odbor, u trenutku kada sam se pojavila, počeo organizovati šta da uradi da birački proces, za mene, učini pristupačnijim”, kazala je Vujačić.

Navela je da su kabine za glasanje bile nepristupačne, odnosno da polica nije bila postavljena na visini do 85cm, u jednoj od kabina, te da je to bio i slučaj s glasačkom kutijom koja je bila postavljena na stolu za kojim sjede članovi biračkog odbora, čija je gornja ivica bila preko 125cm.

„Kada sam opomenula kako to treba biti učinjeno, uslijedilo je to da se glasačka kutija naginje da bih ja samostalno ubacila listić jer ne dozvoljavam, naravno, da to u moje ime rade članovi biračkog odbora zbog mogućeg kršenja tajnosti glasanja”, pojasnila je Vujačić

Dodala je da njen primjer nije usamljen, već da su im posmatrači ukazali na ovaj, ali i na druge probleme s kojima se suočavaju OSI prilikom ostvarivanja biračkog prava i koji se ponavljaju već godinama. 

Odgovarajući na pitanje u vezi s tajnošću glasanja Vujačić je kazala da OSI imaju pravo da glasaju uz pomoć asistenta, ukoliko to žele i ukoliko ga sami izaberu, imaju pravo da glasaju samostalno, uz pomoć šablona i putem pisma. 

Međutim, kako je dodala i tu se javljaju propusti. 

„Danas se u Bijelom Polju desilo da birački odbor ne dozvoljava glasanje uz pomoć asistenta, već su insistirali da birač glasa uz pomoć šablona. Birački odbor ne samo što je insistirao da glasa uz pomoć šablona, već je biraču s oštećenjem vida dodao šablon, valjda, kako bi sam ubacio listić, iako je trebalo da to urade oni. Birački odbori moraju biti obučeni šta su prava svih birača pa i osoba s invaliditetom kako se ovakve situacije ne bi ponavljale u praksi”, dodala je Vujačić.

Kazala je da još nijesmo ni počeli govoriti o osobama s invaliditetom koje se aktivno bave politikom, nego o njima govorimo samo kao o biračima.

„To samo po sebi pokazuje koliko je Crna Gora demokratski razvijena ili nije i koliko su izbori praznik demokratije za osobe s invaliditetom ili nisu”, kazala je ona. 

Cijelo izlaganje dostupno je ovdje.

Izvor: Portal Centar za demokratsku tranziciju

Pripremio: Ivan Čović

Pročitano 285 put(a)

Back to top